deurne leeft beuk gekapt arenawijk buren boos
25.02.2021

Nu vrijdag wordt in de Dokter Romain de Velstraat nabij de Arenahal een beuk geveld. Het is wellicht een van de oudste bomen uit de Muggenberg – Arenabuurt.

Morgen wordt in de Dokter Romain de Velstraat langsheen het Arenaplein afgesloten voor alle verkeer. Want dan wordt een reusachtige beuk omgehakt. De bewoners van de straat werden maandag met een brief op de hoogte gebracht.

Buurman Frank Joostens zie het met lede ogen aan:

De boom bevindt zich op privégrond. De eigenaar van het perceel meldt dat de boom een ‘gevaar’ betekent voor de buurt, omdat er een ‘vermoeden’ is dat hij aan het afsterven is.

Volgens de buurman is de boom een baken in een beschermd stadsgezicht en van ver in de omtrek zichtbaar.

Joostens:

Een majestueus stuk natuur verdwijnt, een aantal vogelkolonies ook, en het stedelijk hitte-eiland rond de Arenaplein-parking wordt de komende zomer nog wat ondraaglijker.

Joostens vindt ook de wetgeving op de kapvergunningen die officieel een ‘aanvraag voor terreinaanlegwerken’ heet, niet deugt:

Om een vergunning aan te vragen heb je al een notaris nodig om de uitleg te begrijpen. En er is geen ambtenaar die op voorhand de aanvraag komt aftoetsen.

Dan vraagt Frank Joostens zich vertwijfeld af:

Kan er nu echt niets gebeuren om die boom te redden?

Ook in Borgerhout is men triest om de boom

Tina Warmenbol doet haar relaas in de Facebookgroep BOHO!  Borgerhout 2140:

De eigenaar heeft blijkbaar geen kapvergunning. Hij wil een nieuwe veranda plaatsen. Als je ergens gaat wonen waar een boom staat van meer dan 100 jaar oud en je wil die niet dan ga je elders wonen. Die boom is een monument en regelt mee de temperatuur en de waterhuishouding van heel de buurt.