deurne leeft deurne expo kandidaten winnaars stefan lambrechts
12.09.2022

Op 10 en 11 september 2022 vond de groepstentoonstelling ‘Deurne geeft je vleugels’ plaats in het districtshuis. Tijdens deze tentoonstelling exposeerden meer dan 70 kunstenaars die een link hebben met Deurne. Een professionele jury beoordeelde de werken en koos 30 winnaars die een eigen solotentoonstelling in 2023 krijgen.

Deurne geeft je vleugels

Al heel wat tentoonstellingen van Deurnse kunstenaars zijn de voorbije jaren de revue gepasseerd in de zijvleugels van het districtshuis. Want Deurne bruist van het lokale talent: van fotografen tot schilders en beeldhouwers. Dat is gebleken uit de massale inschrijvingen voor de groepstentoonstelling ‘Deurne geeft je vleugels 2022’. Meer dan 70 verschillende kunstenaars dienden drie ontwerpen in. Op 10 en 11 september kon iedereen in de zijvleugels van het districtshuis kennismaken met de kunstenaars en hun werk(en).

Curator

Curator van de expo was Lore Van Roelen. Zij is beeldend kunstenaar en behaalde een master in de Vrije Kunsten aan Sint-Lucas in Antwerpen. Tijdens haar studies startte ze met het organiseren en cureren van verschillende tentoonstellingen en evenementen. Momenteel combineert ze haar artistieke praktijk, assisteren bij producties van hedendaagse kunstenaars en het curatorschap.

Winnaars solotentoonstelling 2023

De deelnemende kunstenaars maakten met hun deelname kans op een eigen solotentoonstelling in 2023. Een (driekoppige) professionele jury – bestaande uit kunstenaars Ludo Lens, Çifel Hüseyin en David Ramos – beoordeelde alle werken van de groepstentoonstelling en selecteerde 30 winnaars die in 2023 in de zijvleugel van het districtshuis mogen exposeren.

De laureaten zijn (in willekeurige volgorde):

  1. M.D.D.R (Mieke Desmet)
  2. Lander Daniëls
  3. An Dessein
  4. Aneta Matacz
  5. Mia Christiaens
  6. S.Ra (Sara Vermeilen)
  7. Ayla Janssens
  8. Rusty Dalangpan
  9. Mark Robson
  10. Patrick Govaerts
  11. Christel Rapier
  12. Rita Boie
  13. Nora Mecibah
  14. Sarah De Wilde
  15. Manou Gijsbrechts
  16. Denise Vermeiren
  17. Peter Bly
  18. Jax Buytaert
  19. Manu De Mey
  20. François Vannietvelt
  21. Jan Rymenans
  22. Gilbert Groffen
  23. Nathalie Opdebeeck
  24. Dirk
  25. Jan Hellemans
  26. Fotoklub 72
  27. Ilke Devries
  28. Fenneke Brookhuis
  29. Hildegarde Penne
  30. Werner De Vijlder

Publieksprijs

Maar ook de mening van het publiek was belangrijk. Tijdens de groepstentoonstelling kozen de bezoekers een winnaar. Bianca Smet haalde de meeste stemmen en won de publieksprijs. Zij wint eveneens een solotentoonstelling in 2023.

Bron: deurne.be
Beelden: Stefan Lambrechts