deurne leeft struikelstenen meeste van belgie
21.11.2021

Na een lezing over de Jodenvervolging in België in het algemeen en in Deurne in het bijzonder, riep spreker professor Bruno De Wever de aanwezigen op om in de stoepen van Deurne struikelstenen aan te brengen.

Een aantal mensen richtte terplekke het ‘Burgerinitiatief Struikelstenen Deurne’ op. Vandaag werden 30 stenen aangebracht.

Het burgerinitiatief begon met het zoeken van informatie en probeerde de geschiedenis van de onfortuinlijke medeburgers te reconstrueren. Bij het uitbreken van WOII woonden in Deurne ruim 500 Joodse medemensen. Velen werden door de nazi’s weggevoerd en kwamen nooit terug.

Er werd eveneens een oproep gelanceerd om geld in te zamelen om zogenaamde ‘struikelstenen’ te plaatsen. Struikelstenen of ‘Stolpersteine’ zijn een creatie van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze stenen worden in de stoep geplaatst, voor de huizen van mensen die werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen van nazi-Duitsland. Als kleine monumentjes waarbij slachtoffers van de naziterreur worden herdacht.

De oproep kende zoveel succes dat het burgerinitiatief 50 stenen kan leggen

Een eerste serie van 20 stenen werd op 26 september geplaatst. Vandaag volgden nog eens 30 anderen. Gunter Demnig zou aanwezig zijn, maar gezien de zorgwekkende stijging van de covidstatistieken, verkoos hij om thuis te blijven.