deurne leeft internationale vrouwendag mie net de preutelmadam

Ter ere van Internationale Vrouwendag zetten we graag een bijzondere vrouw uit de geschiedenis van Deurne in de schijnwerpers: Johanna van Camp, beter bekend als “Moe Net” of “De Preutelmadam”. Deze café-uitbaatster was een geliefd figuur in Deurne en omgeving en stond bekend om haar harde werk, gastvrijheid en liefdadigheidswerk.

Een van de meest opvallende aspecten van Moe Net’s café was haar preutelclub, een exclusieve club voor vrijgezelle mannen onder de 27 jaar oud. Dit lijkt misschien controversieel, maar het was destijds een normaal verschijnsel in de volkscultuur van Deurne. Het was een plek waar mannen konden samenkomen, plezier maken en broederschap opbouwen. Enkele leden van de preutelclub werden later belangrijke personen in de Antwerpse politiek.

Maar Moe Net was veel meer dan alleen de uitbaatster van een café met een preutelclub. Ze was een moederfiguur voor haar klanten en stond altijd klaar om mensen in nood te helpen. Haar café was een belangrijke ontmoetingsplek voor de lokale gemeenschap en ze was een echte volksvrouw.

Vereeuwigd als reus

De Preutelmadam werd na haar dood in 1921 nog lang herinnerd als een legendarische figuur in Deurne en omgeving. Ter ere van haar werd zelfs een reus van haar gemaakt, die nog steeds meeloopt in de stoet tijdens de jaarlijkse bevrijdingsfeesten. Dit is een eerbetoon aan haar bijdrage aan de lokale gemeenschap en haar status als een echte volksvrouw.

Moe Net kon haar mannetje staan

Op deze Internationale Vrouwendag willen we graag Moe Net eren voor haar harde werk, gastvrijheid en liefdadigheidswerk. Ze was een sterke vrouw die haar mannetje stond in een mannenwereld en die een belangrijke rol speelde in het sociale leven van Deurne en omgeving. Haar verhaal herinnert ons eraan dat vrouwen door de geschiedenis heen belangrijke bijdragen hebben geleverd aan hun gemeenschappen, en dat we deze bijdragen moeten erkennen en waarderen.

Bron video & info: Schatten Van Deurne – district Deurne