deurne leeft vogelkooien rivierenhof

Op 29 maart is de vernieuwde vogelkooi in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof officieel geopend. Het charmante paviljoen werd gerenoveerd om erfgoedkippen te houden. Gedeputeerde Mireille Colson en directeur Peter Verdyck rolden de rode loper uit voor de nieuwe bewoners, waaronder het Kempens hoen, de Antwerpse baardkriel, de Ronquières kalkoen en de Mechelse kalkoenkop.

De vogelkooi, oorspronkelijk gebouwd in 1922, maakt deel uit van de geschiedenis van het park. In het verleden heeft het verschillende functies gehad en was het een favoriete plek voor parkbezoekers. Ter ere van het 100-jarig bestaan van het Rivierenhof is de vogelkooi gerestaureerd en krijgt het paviljoen weer zijn oorspronkelijke functie terug.

De nieuwe bewoners van de vogelkooi behoren tot het levend erfgoed van België. Dit zijn oude streekeigen rassen van neerhof- en landbouwdieren. Met de komst van de Ronquières kalkoenen, de Mechelse kalkoenkop, de Antwerpse baardkriel en het Kempens hoen is er weer leven in de brouwerij.

Jan Martens van Steunpunt Levend Erfgoed vzw is enthousiast over het resultaat:

De restauratie en herbestemming van de vogelkooi, waarbij teruggegrepen wordt naar haar oorspronkelijk doel, het huisvesten van hoenders, is een schoolvoorbeeld van hoe onroerend erfgoed en levend erfgoed gekoppeld kunnen worden. In dit geval is één plus één zeker drie! We hopen dat dit als voorbeeld geldt en veel navolging krijgt in heel Vlaanderen.

De vogelkooi is niet de enige plek in het Rivierenhof met levend erfgoed. De kinderboerderij draagt sinds 2019 het kwaliteitslabel ‘Levend ErfgoedHof’ van Steunpunt Levend Erfgoed vzw en werkt actief mee aan het in stand houden van streekeigen landbouw- en neerhofdieren.

Bezoekers kunnen de bewoners van de vogelkooi dagelijks bewonderen tijdens de openingsuren van het park en zo een duik nemen in de geschiedenis van het Rivierenhof en het levend erfgoed van België.

Beelden: Marc Verhaegen.