deurne leeft Adelbert Kennis unitastuinwijk hersteld renovatie duurzaam
23.02.2021

Het monument voor Adelbert Kennis op het gelijknamige plein in de Unitastuinwijk is in slechte staat. Districtsraadslid Alain Hoeckx (N-VA) stelde daarom een schriftelijke vraag aan het districtscollege.

Alain Hoeckx:

Adelbert Kennis van één van de stichters van de Nationale Maatschappij voor de Goedkope Woning. Die maatschappij was verantwoordelijk voor de bouw van 195 woningen in wat wij nu de Unitastuinwijk noemen. Het monument is ontworpen door Eduard van Steenbergen en de medaillon van de stichter werd vervaardigd door de Borgerhoutse beeldhouwer Albert Poels. Het monument is echter verwaarloosd en verdiend een zachte restauratie.

En daarom vroeg Hoeckx of het district gelden kon voorzien voor een duurzame opknapbeurt.

Het raadslid kreeg een antwoord van districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA):

Het monument behoort tot de collectie Kunst in de Stad (KIS), de stedelijke collectie kunstwerken in de publieke ruimte, en wordt beheerd vanuit het Middelheimmuseum. KIS staat in voor het ‘preventief onderhoud’. Een ploeg poetst het jaar door de collectie en voert kleine herstellingswerken uit. Echte restauraties en bijhorende budgetten behoren tot de bevoegdheid van AG Vespa.

Sekeris bevestigt dat het monument vorig jaar nog met stoom werd gereinigd. Maar vermoedt dat het tijd is om deze ingreep nogmaals uit te voeren, gezien de vorst en het natte weer. De districtsburgemeester besluit:

Wij hebben ondertussen ook aan AG Vespa gevraagd om het beeld duurzaam te herstellen.

Onderaan foto van monument in huidige staat.