deurne leeft de klap opening cc deurne is niet meer cultuurcentrum
07.06.2022

CC Deurne is definitief verleden tijd. Het cultureel centrum in de Frans Messingstraat heeft een nieuwe naam: De Klap. Het aanbod wordt ook breder en diverser. De vernieuwingsoperatie werd zondag gevierd, met een groots feest. “We willen raken en ontroeren, verrassen en verbazen, prikkelen en verwonderen.”

CC Deurne is het derde van vier cultuurcentra dat van naam én focus verandert. Corso in Berchem en Schouwburg Noord in Merksem gingen Deurne al voor, respectievelijk in augustus en oktober van vorig jaar. HuHet voornaamste doel van de vernieuwingsoperaties? Een nog breder en diverser publiek aantrekken.

De Klap staat voor ontmoeting en verbinding, voor ‘aan de klap geraken’, voor het praatje na de show. Voor voorstellingen die aankomen als een klets in je gezicht. De Klap wil raken en ontroeren, verrassen en verbazen, prikkelen en verwonderen. We zijn niet alleen een podium met een programma van kleuter tot klassiek, maar ook een open huis waar mensen en werelden samenkomen.

aldus cultuurcoördinator van het district Deurne Filip Baeyens.

Groot feest

Zondag werd De Klap officieel geopend, met een groot feest. Pink Panther Paints – de artiestennaam van graffitiartieste en letterschilder Jasmine Roemendael – toverde de inkom om tot een heus kunstwerk. Het chansonprogramma Les Triadours zorgde voor een muzikale reis, en het cabaretduo Grof Geschud – bestaande uit Lander Severins en Myrthe van Velden – vertelde over hun liefdesbreuk in een ‘teaser’ van hun voorstelling Broeden.

De leerlingen van Spectrumschool Deurne zorgden dan weer voor de receptie en voor unieke KLAP-coupes in het Klapsalon. De dansers van LAP, tot slot, ontwikkelden speciaal voor het feest de ‘Klapdans’, een rituele overgangsdans.

De aanwezigen lieten zich zondag wat graag trakteren op al dat cultureel genot.

Ik ben samen met m’n mama naar hier gekomen en ben heel blij met dit feest. Vooral het aanleren van de Klapdans vond ik leuk en dankzij het Klapsalon heb ik mooie bloemen in m’n haar.

vertelt de 8-jarige Billie uit Mortsel.

Ook de Deurnese districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) tekende present.

Het cultureel centrum van Deurne scoort hoog bij de Deurnenaars, net omdat het team weet wat er leeft onder de inwoners”, zei Sekeris in zijn welkomstwoord. “Cultuur wordt gemaakt door mensen en ik ben heel blij met de medewerkers en vrijwilligers van De Klap werken om cultuur tot bij de mensen te brengen. De volgende stap is om de drempel te verlagen en buiten De Klap op te treden, zoals op de pleinen en in de straten.

Première

Acteur Dimitri Leue – zondag zowat de ceremoniemeester op het feest – beloofde alvast om zijn twee eerstvolgende producties – ‘Kameleonie’, een theatraal concert met Tine Embrechts, en ‘Messia’ met Jennifer Heylen – in De Klap in première laten gaan.

De Klap en alle werknemers hebben mij er tijdens corona echt door getrokken en de liefde die er al tussen ons was, is toen nog meer gegroeid. Het is een hele eer hier vandaag ceremoniemeester te zijn.

aldus nog Dimitri Leue zondag.

Beelden:  © De Klap & Victoriano Moreno