deurne leeft boskruit voedselbos park groot schijn

Op zondag 5 en zondag 12 maart zijn vrijwilligers van Klimplant vzw gestart met de aanplanting van het allereerste Antwerpse voedselbos, in samenwerking met de stad Antwerpen. Het voedselbos, genaamd Boskruit, telt maar liefst 1300m² en is gelegen in Park Groot Schijn in Deurne.

Het doel van de aanplanting is om een groene en toegankelijke ontmoetingsplek te creëren, waar bezoekers kunnen ontspannen en allerlei eetbare planten kunnen ontdekken.

Duurzaam en educatief groen in Deurne

Boskruit is het eerste openbaar voedselbos in de stad en beslaat een oppervlakte van 1300m². De stad Antwerpen en Klimplant vzw hebben dit voedselbos aangelegd in Park Groot Schijn in Deurne, na uitvoerig onderzoek naar de meest geschikte locatie. Het park is rustig en mooi, beschikt over de nodige open ruimte en is makkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Antwerpen. Het domein sluit bovendien aan op het groene gebied Ertbrugge.

Schepen voor samenlevingsopbouw, Karim Bachar (Vooruit), licht toe:

Met dit voedselbos willen we een open en toegankelijke ontmoetingsplaats creëren voor elke Antwerpenaar. Hier kan jong en oud leren over alles wat de natuur te bieden heeft en kunnen bezoekers proeven, spelen en ontspannen in het groen. De samenwerking tussen de stad, het burgerinitiatief Klimplant vzw en de vrijwilligers uit de buurt is uniek. We doen alles samen: van ontwerp, aanplanting tot onderhoud.

Kinderen leren over groei en oogst in eerste voedselbos van Antwerpen

Het beheer van dit bos zal collectief en ecologisch gebeuren, met een opbouw in verschillende lagen. In meerdere plantseizoenen worden er nieuwe planten toegevoegd en na enkele jaren kan er al geoogst worden. Het voedselbos zal uitgroeien tot een inspirerende en educatieve plek voor kinderen en jongeren. Tijdens leer- en meewerkdagen kunnen zij leren hoe bomen en struiken groeien en vermeerderen, hoe je vruchten en noten kan oogsten en verwerken tot een lekkernij en welke dieren zich thuis voelen in zo’n bos en waarom.

Daarnaast heeft het voedselbos op lange termijn een positieve impact op het klimaat, onder meer door verkoeling en vergroting van de lokale biodiversiteit. Door de aanwezigheid van verschillende soorten eetbare planten zal dit voedselbos dieren aantrekken zoals vogels, insecten, bijen, egels en meer. Deze dieren bestuiven dan weer planten uit de omgeving, wat zorgt voor een grotere opbrengst van noten, bessen en vruchten.

Stad Antwerpen heeft een ondersteuningsovereenkomst afgesloten met Klimplant vzw, een burgerinitiatief dat zich inzet voor concrete initiatieven rond ecologie en duurzaamheid binnen de stedelijke omgeving

Een gezamenlijk initiatief van Klimplant vzw en stad Antwerpen

Klimplant vzw werkt met geëngageerde vrijwilligers die zich inzetten voor de praktische realisatie van het project. De stad biedt ondersteuning bij de realisatie van het project, zoals watervoorziening, aankoop van plantgoed, technisch advies en transporten. De vrijwilligers van Klimplant vzw maken onderling praktische afspraken over de aanleg en het beheer van het voedselbos.

Carlijn Hertoghs van Klimplant vzw is enthousiast over de aanplanting van het voedselbos:

Met de eerste bomen in de grond kan dit eetbaar experiment nu echt beginnen groeien. Dit voedselbos komt er dankzij tientallen vrijwilligers die zich al enkele jaren inzetten voor zo’n plek in Antwerpen. We zijn de stad heel dankbaar voor deze kans!

Hier bouwen burgers samen aan meer toegankelijk groen in Antwerpen, waar iedereen letterlijk de vruchten van kan plukken. Wie geïnteresseerd is om Boskruit mee uit te bouwen, kan zich bovendien nog steeds aanmelden via onze website www.boskruit.be.

Ook Tjerk Sekeris (N-VA) is blij met de dit initiatief:

Als districtsburgemeester van Deurne ben ik trots op de aanleg van het voedselbos Boskruit. Het zal een groene ontmoetingsplek creëren en bijdragen aan een duurzamer en groener Antwerpen. Het ecologische beheer en educatieve karakter maken het voedselbos een belangrijk project voor jong en oud. Ik ben ervan overtuigd dat Boskruit voedselbos zal uitgroeien tot een iconisch project in ons district.

Beelden: Stad Antwerpen