deurne leeft ecodroom wilfried defilet rivierenhof editie

Aanstaande zondag gaat in het Rivierenhof in Deurne de 20ste editie van Ecodroom door, de jaarlijkse ecologische markt in de groene long van de stad Antwerpen.

Van 13u tot 18u kan je kennismaken met duurzame, lokale en lekkere producten voor een gezonder leven. Ecodroom is een geknipt moment om je met je gezin te laten inspireren voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Ontdekken op de ecomarkt

Traditiegetrouw zullen tientallen standhouders producten aanbieden, informatie aanreiken of workshops geven. Je vindt er ecologische kledij, fairtradewaren, planten en zaden, ambachtelijke huisraad, diverse workshops en veel meer.

Daarnaast zijn er ook tal van kramen die zich richten op gezonde voeding. Zo kan je zien wat de lokale buurderij te bieden heeft of ontdek je misschien wel welke biologische of veganistische producten jou in de smaak vallen. Ook wie benieuwd is naar gekende of minder gekende streekproducten, vindt er vast zijn gading.

Met de fiets

Ecodroom wil fietsers graag belonen. Wie met de fiets komt, kan zijn of haar tweewieler namelijk laten nazien en kleine herstelwerken gratis laten uitvoeren: een lekker band repareren, remmen afstellen, de ketting insmeren,… Een professionele fietsenmaker helpt je graag op weg.

Van A tot Zerowaste

Ook recycleren en upcycling is een vast thema van Ecodroom. In de galerij van het Rivierenhof stellen kunstenaars werken tentoon met gerecycleerde materialen. De Spectrumschool heeft ook een stand met een repair café. Bezoekers kunnen defecte huishoudtoestellen meenemen die de leerlingen en leraren van de afdeling elektriciteit en mechanica gratis herstellen. Ze geven verder ook advies over onderhoud en reparaties.

Wie anderzijds spullen graag een tweede leven geeft, kan langs het pad aan de tennisvelden in het Rivierenhof op de rommelmarkt een kijkje nemen. Daar stallen een 80-tal buurtbewoners en curiosa-liefhebbers hun waren uit.

Het Rivierenhof als duurzaam park

Ecodroom past in het kader van de duurzaamheidsvisie van het Rivierenhof. De organisator, provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA), is nu 10 jaar houder van het ISO-14001 certificaat. Dit milieuzorgkwaliteitslabel omtrent duurzame, ecologische bedrijfsvoering vertaalt zich niet alleen in een doordacht aankoopbeleid of het organiseren van afvalbeheer, het komt ook tot uiting in de thema’s en klemtonen bij activiteiten en de duurzaamheidscriteria die worden gehanteerd.

Als bezoeker merkt u de ISO 14001-reflex vooral op de bewuste keuze voor streekgebonden, biologisch of fairtradeproductenaanbod, de extra aandacht voor milieuvriendelijke verplaatsingen (fietsenstalling), gratis toiletten, de afvalarme catering, …