deurne leeft tjerk sekeris frank geudens wim saerensplein

Gisteren werd dan toch hulde gebracht aan de politieagenten van Deurne die slachtoffer werden van de terreur tijdens Wereldoorlog II.

Donderdag was het de 77ste verjaardag van een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van Deurne. In de nacht van 14 op 15 januari 1944 werden 43 agenten door de Duitse bezetters naar de strafkampen Buchenwald of Gross-Rosen afgevoerd. Slechts 8 kwamen levend terug. Gisteren kon u hier lezen dat een minimale herdenking met twee fakkellopers en twee klaroenblazers niet mocht doorgaan. Toch had er een kleine ceremonie plaats.

Frank Geudens (sp.a), voorzitter van ‘De Vrienden van het vredesmonument’ en districtsraadvoorzitter, en Tjerk Sekeris (N-VA), districtsburgemeester, zetten brandende kaarsjes bij de zuilen waarop de namen van de weggevoerde agenten staan.

Later op de dag werd er ook een infozuil onthult waarop meer uitleg staat over het monument en een QR-code waarmee info kan worden verkregen over de mensen die hier worden herdacht. De zuil werd onthuld door Frank Geudens en Leo Van Cleemput, bestuurslid van ‘De Vrienden van het vredesmonument’.