deurne leeft frans van Heymbeeckxlaan ontharding gruunrant

Het voorbije weekeinde kreeg de Frans Van Heymbeecklaan een groen kleedje aangemeten. Een tiental bewoners stak de handen uit de mouwen om een proefopstelling op te zetten.

De Frans Van Heymbeecklaan is een van de projecten van ‘Gruunrant Onthardt’ waarbij verharde oppervlakten worden weggehaald zodat regenwater de grond kan indringen. Anne Stuer van Regionaal landschap de Voorkempen is projectbegeleidster. Zij gaf uitleg bij de werkzaamheden van de straatbewoners:

Met bloembakken en kunstgrasmatten geven wij aan hoe de straat er zou kunnen uitzien. In de straat is eenrichtingsverkeer ingevoerd en de rijweg zal worden versmald zodat de snelheid van het verkeer wordt afgeremd. Er zal schuin worden geparkeerd en het is de bedoeling dat bestelwagens op de Schotensesteenweg gaan staan. Na drie maanden volgt een evaluatie en zullen in een eerste fase kleine ingrepen kunnen gebeuren. Als in  2023 de riolen zullen zijn vernieuwd, wordt de straat helemaal vergroend.

Districtsschepen Philip Van Acker (N-VA) was een gelegenheidsstraat- en groenwerker. Als was dit niet in zijn hoedanigheid van schepen maar wel van buurtbewoner. Hij glimlachte breed:

Dit project is er gekomen met de participatie van de mensen uit de straat. En dat was in volle coronaperiode geen eenvoudige klus.

Ook buurvrouw en straatvrijwilliger Christine Janssens is tevreden:

Veel mensen uit de straat zijn mee met dit project. De straat is dan ook gevoelig aan overlast bij hevige regenneerslag.

De ontharding van de Frans Van Heymbeecklaan is een project van GruuntRant, Antwerpen aan ’t Woord en Regionaal Landschap de Voorkempen i.s.m. district Deurne en stad Antwerpen.

Facebookspecialisten weten het weer beter…

Nadat de media de berichtgeving opgepikt had over dit project doken al snel de misnoegde Facebookexperts op. Dit terwijl er vele participatieve momenten waren, zowel via digitale weg als fysiek. Het beheer van Wijkgroep Ertbrugge reageert als volgt op de online commotie:

Het is uiteraard niet de bedoeling dat die (volgens sommigen: lelijke) plastiek grasmatten en de bloem- en boomvakken blijven. Waar nu de grasmatten liggen, komen later grasperken. Voor de ingang van de garages komen grasdalles, waardoor inrijden mogelijk blijft. Je mag dus nu, om in je garage te rijden, óver deze matten rijden.

De aangekochte bomen zullen later ook in de definitieve boom- en bloemvakken worden aangeplant. De éénrichting zal blijven, en de rijweg zal later versmald worden. De huidige opstelling moet er mee voor zorgen dat er niet nóg harder gereden wordt, omdat er meer ruimte is.

Dit is een proefopstelling, waar we moeten uit leren. Doe je ogen dicht, kijk voorbij de matten en de bakken, en droom ervan hoe we de Van Heymbeecklaan nog beter, nog mooier, nog natuurlijker, nog aangenamer, nog leefbaarder, … kunnen maken.

Beelden: Lermytte Paul