deurne leeft tjerk sekeris asbestsafe inspectie attest

Om Vlaanderen asbestveilig te maken, wil de Vlaamse overheid al het aanwezige asbest in kaart brengen. Wie dus van plan is zijn woning te verkopen heeft daar vanaf 23 november verplicht een asbestattest voor nodig.

Afgelopen zomer gingen Steve, Glenn en Sven aan de slag en begonnen samen het allereerste asbestattest bedrijf van Antwerpen. Het bedrijf is gevestigd in de Vleerakkerstraat, maar de heren komen veelal naar de klanten voor een inspectie. De eerste woningen hebben ze reeds achter de rug:

De aanvragen komen rustig binnen, maar we verwachten een echte rush begin november. Vanaf eind november zal het asbestattest, net zoals het EPC-attest, verplicht worden. Tegen 2032 moet iedere eigenaar van een woning en gebouw (gebouwd voor 2001) over een asbestattest beschikken.

Weet Steve Cornelis.

Een testcase bij de districtsburgemeester

Om de gevaren van asbest en het asbestattest onder de aandacht te brengen onderzocht het trio de statige woning van districtsburgemeester Tjerk Sekeris. Die stelde met plezier zijn woonst ter beschikking:

We zijn niet meteen van plan om ons huis te verkopen, integendeel zelfs, we zijn de gevel aan het vernieuwen en ook andere delen van het huis aan het renoveren. Het is natuurlijk wel bijzonder interessant om te weten of er asbest te vinden is in ons huis. Wij zijn een kroostrijk gezin, en dus willen we zeker geen gezondheidsrisico’s lopen.

De inspectie gebeurt ter plaatsen en begint met de plannen van het huis te bekijken. Het bouwjaar en renovaties uit het verleden kunnen al het één en ander meegeven over eventueel asbestgebruik. Sekeris gaat met de heren doorheen het huis. Van de kelder tot het dak:

Tijdens de rondgang inventariseren we de asbest, door middel van een visuele inspectie. Hierbij nemen we ook foto’s – en stalen die we laten testen door een erkend labo. Je kan het soms zo gek niet bedenken of er zit asbest in. Bloempotten van een bepaald jaar, lichtschakelaars, buizen, kunstmarmer,…

Legt Glenn Stoffels uit.

En nu is het wachten op het resultaat

De heren namen enkele stalen en sturen deze op naar het labo ter nazicht:

Aan de hand van de gegevens die we ingeven in de OVAM database wordt het asbestattest afgeleverd. Daarin staat welke materialen of onderdelen asbest bevatten, wat de staat ervan is en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.

Ook wie een dringende inspectie nodig heeft kan op ons rekenen. We komen langs wanneer het uitkomt. Geen gedoe, geen zorgen.

Bevestigd een enthousiaste Sven Bulens.

Meer informatie