deurne leeft vegan awards elly ellen van heste

Veganismevereniging BE Vegan reikt op 6 februari voor de achtste keer haar Belgian Vegan Awards uit. En daar zit dit jaar ook een Deurnese kanshebster tussen…

De Belgian Vegan Awards zetten initiatieven in de kijker die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage leverden aan het vegan aanbod in België. De awards worden toegekend in 12 categorieën waarbij zowel vegan merken, horeca als boeken aan bod komen.

Via de website kan je nog tot 22 januari op je favoriete eetplekken en merken stemmen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking op 6 februari die dit jaar voor het eerst live doorgaat in Gent.

Vegan eten wordt gemakkelijker

Wie graag op restaurant gaat, moet almaar minder moeite doen om daar een vegan gerecht te bestellen. Het aantal eethuizen dat hun aanbod uitbreidt met maaltijden zonder dierlijke ingrediënten wordt namelijk steeds groter. Ook in Antwerpen zijn er al aardig wat eetgelegenheden die helemaal de vegan kaart trekken en uitpakken met een 100% vegan menu.

Steun Deurne: Ellen Van Neste, Lovelly.vegan

Wie is Ellen en waarom is ze begonnen met veganistisch te eten:

In juni 2017 trokken we met het hele gezin naar Australië. Al snel voelden we ons met thuis in Adelaide. Ik was onder de indruk hoe ver Adelaide stond op vlak van het vegetarische en vegan aanbod in de vele lunchbars en restaurants. Ik had als toenmalige vegetariër ineens geen keuzestress meer bij het lezen van een menukaart.

Ik begon thuis zelf te experimenteren met verschillende nieuwe ingrediënten die ik op de Biologische boerenmarkten kon kopen. Ik las elke vegan kookboek dat ik kon bemachtigen en zorgde ervoor dat ik de vegan kooktechnieken snel onder de knie had. Vermits mijn man in de week altijd afwezig was door zijn veeleisende job, werden mijn kinderen mijn testpubliek. Tofureepjes werden verkocht als lekkere vlezekes en nietsvermoedend smulden mijn kleine kindjes alles mooi op.

Stoofpotjes, curry’s, goed vullende salades,… alles 100% plantaardig. Ik had de smaak goed te pakken en genoot van alle lekkernijen die Australië me te bieden had.

Terug in België ging Ellen verder…

In 2019 keerden we terug naar België. Ik begon te vrezen dat hier in België de tijd had stilgestaan, maar we werden aangenaam verrast. Vegan eten is in volle opmars. Maar het is maar de laatste 2 jaren dat ik inderdaad voel dat het mainstream begint te worden.

Duurzaamheid staat enorm in de kijker en meer en meer mensen worden bewust van de impact van de vleesindustrie op het klimaat en op je gezondheid. Het wordt ook heel wat eenvoudiger om plantaardiger te eten. Niet alleen vind je standaard wel 1 of 2 vegetarische of vegan gerechten op de menukaart. Ook in de supermarkten wordt het aanbod plantaardige vleesvervangers en kazen groter. Supermarkten ondervinden dat de vraag stijgt en ze spelen hier gretig op in.

Volgens Ellen gaat het met kleine stapjes:

Omdat het voor velen toch nog een grote stap is om minder vlees en vis te eten, laat staan om kaas en ei te laten, besloot ik vorig jaar om zelf in actie te schieten. Ik had de drang om mijn eigen ervaringen en recepten te delen met iedereen die graag die eerste stappen richting plantaardig eten wilde zetten.

Ik startte vorig jaar Lovelly.vegan op en lanceerde mijn vegan Valentijnsbrunchbox als leuke eerste kennismaking aan de buurt.Niet snel daarna had ik mijn cateringbrochure klaar en werd ik door verschillende bedrijven gecontacteerd om een plantaardig buffet voor een event of teamdag voor te bereiden. De bal ging daarna aan het rollen en meer mensen wouden van me leren en vroegen me advies hoe plantaardig te koken. Daarom besloot ik om in mijn eigen keuken, in een zeer huiselijke setting tot 6 personen aan mijn kookeiland uit te nodigen.

Stem Ellen naar de overwinning, Lovelly.vegan staat vermeld in de categorie ‘Best vegan catering’ en kan jouw steun goed gebruiken.

Bron: Knack en BeVegan