deurne leeft marleen de backerplein inhuldiging

District Deurne heeft een Marleen De Backerplein als eerbetoon aan de voormalige districtsschepen. Het nieuwe plein ligt tussen de Frank Craeybeckxlaan, Pieter De Ridderstraat en Louis Wanbecqstraat. Op 10 januari 2023 werd het plein officieel ingehuldigd.

Marleen De Backer

Marleen De Backer werd geboren in 1963 en overleed in 2013 na een lange strijd tegen leukemie. Zij kwam uit een politiek nest en was geboren en getogen Deurnenaar. Marleen begon haar politieke loopbaan als fractieleider bij de liberale partij in Deurne. In 2001 werd ze de eerste liberale districtsschepen voor Open VLD in Deurne. Een mandaat dat ze nog tijdens haar ziekte uitvoerde.

Freddy Lorent, districtsschepen voor publieke ruimte en straatbeeld:

Marleen was steeds een politica die over de grenzen heen heeft gewerkt. Voor haar kwam Deurne op de eerste plaats en dan pas de partij. Gezien haar loopbaan, zowel op politiek als privévlak, waren alle elementen aanwezig om dit plein naar haar te vernoemen.

Marleen was bekommerd om het straatbeeld, het groen, de verenigingen en de mensen in het district Deurne.

 Tjerk Sekeris, districtsburgemeester:

Een van haar stokpaardjes was de bebloeming in Deurne, met onder meer de jaarlijkse bloemenmanden en de bebloemingswedstrijd als mooie voorbeelden hiervan. Ook zette ze in op tal van feestelijkheden waaronder het Wereldrecord Reuzenstoet in 2012. Marleen bevestigde ook steeds het belang van blijvende investeringen in Deurne door tal van openbare werken (heraanleg van straten en pleinen).

Nieuwe woningen

Sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven verving 134 verouderde woningen door 145 nieuwe sociale woningen tussen Frank Craeybeckxlaan, Pieter de Ridderstraat en Louis Wanbecqstraat.  

Woonhaven investeerde sterk in het district Deurne. In 2026 zullen alle sociale woningen in het district Deurne vernieuwd zijn. Vorige legislatuur ging het over sociale woningen in de Kronenburgwijk, Hallershofstraat en de Stalinsstraat. Deze legislatuur over de Pieter de Ridderstraat, Kerkhofweg en Stevenslei en wij bouwen verder: de plannen voor de Arena wijk en het Wim Saerensplein worden vandaag getekend.

Geeft stadsschepen Els van Doesberg gemotiveerd mee.

Na meer dan 5 jaar zijn er nu 124 appartementen en 21 eengezinswoningen, verspreid over 3 gebouwen. De laatste woningen worden in februari opgeleverd. De gebouwen bevinden zich nu meer aan de straatkant waardoor er een grote publieke ruimte met onder meer een speeltuin ontstaat.

Nieuw plein

In het voorjaar 2022 startte de aannemer met de aanleg van het ‘Marleen De Backerplein’. Het werd een bijkomend stuk openbaar domein, aangelegd in functie van de nieuwe woningen. Het plein ligt tussen de nieuwe gebouwen van Woonhaven en verbindt de Pieter De Ridderstraat met de Louis Wanbecqstraat. Het plein is een mix van verharding en groen met een speelzone voor kinderen. Aanvullend werd de rijbaan van de Louis Wanbecqstraat en de Pieter de Ridderstraat vernieuwd.

Bron: District Deurne