deurne leeft drakenhof basisschool gaantje en banaantje

Basisschool Drakenhof heeft een Europese prijs gewonnen. De ‘2020 EU Health Award’ beloont initiatieven die een positieve impact hebben op de levensstijl van kinderen. En wordt uitgereikt door het EU-platform gezondheidsbeleid.

De prijs werd vandaag toegekend op een online ceremonie. School Drakenhof eindigde op de tweede plaats. Voor een school uit Spanje en na een school uit Bosnië-Herzegovina. De jury was gecharmeerd door de kleinschaligheid, de gemakkelijke toepasbaarheid en de kosteneffectiviteit van het Deurnese initiatief.

Meester Bert Vermeiren, samen met de turnleraar de bezieler van dit project, geeft uitleg:

Er zijn twee mascottes, Gaantje en Banaantje. De eerste hecht veel aandacht aan beweging, de tweede aan gezonde voeding. Via een website, youtube filmpjs en klasuitdagingen stimuleren wij de kinderen om meer te bewegen en om oog te hebben voor hun voeding.

Wij organiseren ‘class battles’, ‘drinkbottle challenges’, waarbij we stimuleren om water te drinken, en gezamenlijke activiteiten zoals groepsgym. Alhoewel dat laatste door corona op een laag pitje is gezet.

Het project richt zich naar verschillende niveaus: school, leerkrachten, kinderen, ouders en de lokale winkels.

Meester Bert:

We maken filmpjes die we delen met de ouders. Zoals bijvoorbeeld over tanden poetsen of over tijdig slapen gaan. En er zijn nog thema’s in de pijplijn die we zullen aanpakken: mentale gezondheid, schermtijd, gezonde brooddozen,…

Aan de prijs is een bedrag van 30.000 euro verbonden.

In november bracht het duo ook al “De Hit” uit: