deurne leeft bin protocol politie antwerpen bin taxi

Afgelopen maandag werden er op het districtshuis te Deurne vier nieuwe BIN’s opgestart. Omdat zowel Bart de Wever (burgemeester) als Koen Kennis (schepen voor mobiliteit) begrotingsperikelen hadden leidde Tjerk Sekeris (districtsburgemeester) de geplogenheden.

Een BIN is een Buurt Informatie Netwerk waarbij burgers de politie op de hoogte brengen van verdachte dingen in hun buurt, dat kan gaan van verdacht gedrag tot vreemde informatie. De politie stuurt op zijn beurt berichten naar dat BIN-netwerk. Dat zorgt er voor dat de buurt betrokken wordt bij de sociale controle in de wijk.

Vier nieuwe BIN’s ondertekend

Deurne is 3 nieuwe BIN’s rijker. (en een speciale BIN) het gaat om:

  • BIN – Ruggeveld: het gebied binnen de Frank Craeybeckxlaan, Ter Heydelaan, Eugeen Fahlylaan, Schotensesteenweg (inclusief bescherm landschap Ertbrugge), Schotensesteenweg, Ruggeveldlaan en Turnhoutsebaan.
  • BIN – Lakborslei: Te Couwelaarlei, Ten Eekhovelei, Bisschoppenhoflaan, Confortalei, Frank Craeybeckxlaan
  • BIN – Eksterlaar: Boekenberglei, Dascottalei, Herentalsebaan, Manebruggestraat (1 tem 65), Vleerakkerstraat, Eksterlaar.

Met BIN Boekenberg, Deurne Centrum, Inkom Zuid, Herentalsebaan en Zwarte Arend is vandaag ongeveer heel Deurne opgenomen in het BIN netwerk. Het vierde BIN Netwerk betreft een unicum namelijk een BIN Taxi. BIN Taxi is een samenwerking tussen de Politie Antwerpen, de stad Antwerpen en de Antwerpse Taxi Unie.

Dat is een wereld première en het is dan ook gepast dat één en ander wordt voorgesteld in dit districtshuis.

lacht Tjerk Sekeris, districtsburgemeester.

De gevierde kunstenaar Luc Tuymans -een frequent taxi gebruiker- zegt het als volgt:

Taxi chauffeurs, die dag en nacht op de baan zijn, zijn de ogen van onze stad.

Er zijn dagelijks meer dan 400 taxi chauffeurs actief in Antwerpen, dat zijn 400 paar extra ogen. De werking is ongeveer identiek aan die van een conventionele BIN. Het enige verschil bestaat erin dat de politie berichten doorgeeft aan de respectievelijke taxi dispatch centrales, die op hun beurt taxi’s op de baan aansturen.