deurne leeft dubbeldekkers luchthaven van deurne eerbetoon oorlogshelden
04.07.2021

Vandaag stegen op de luchthaven van Deurne zeven SV-4’s vliegtuigjes op om eer te brengen aan een heldenexploot van 80 jaar terug.

Vandaag op de dag af 80 jaar geleden vlogen Leon Divoy en Michaël Donnet vanuit Overijse naar Engeland. Belgiëwas toen bezet door de Duitsers en het tweetal wilde dienst nemen in de luchtmacht van het Engelse leger. Dat was niet zonder de nodige problemen gebeurd. De twee mannen hadden in een hangar van een kasteel in Overijse een oude SV-4 ontdekt. Maar het toestel, dat behoorde aan de plaatselijke baron, tevens majoor in het Belgische leger, was onklaar gemaakt.

De twee piloten zochten op rommelmarkten naar de ontbrekende wisselstukken en slaagden erin om het vliegtuig aan de praat te krijgen. Ondanks het afweergeschut aan de kust bereikten ze Engeland en namen beiden dienst in de RAF.

Na de oorlog ging Donnet bij het Belgische leger, waar hij de graad van luitenant-generaal behaalde. Divoy koos voor een baan bij de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena, waar hij boordcommandant was. Vandaag vloog een formatie van SV-4’s van Deurne naar Overijse als eerbetoon voor de heldendaad van de twee piloten. De formatie werd aangevoerd door Danny Cabooter, drijvende kracht achter het Stampe & Vertongenmuseum. De vliegtuigen werden uitgewuifd door de nabestaande van beide mannen.