deurne leeft dotterbloemgrasland  rivierenhof herstel
04.05.2021

In het Rivierenhof is een deeltje van het park afgesloten voor wandelaars. Het gaat om een ‘dotterbloemgrasland’.

Tot halverwege vorige eeuw kwamen dotterbloemgraslanden veelvuldig voor. Het zijn drassige hooilanden met een aantal specifieke bloemen. Gronden die in de winter geregeld overstroomde. Maar de laatste decennia zijn deze graslanden zo sterk achteruit gegaan, waardoor ze tegenwoordig steeds meer terug te vinden zijn binnen de grenzen van natuurreservaten.

Dotterbloemgraslanden onder druk in Vlaanderen

Volgens de meest optimistische verslagen zijn er nog slechts 2500 hectare dotterbloemgraslanden in Vlaanderen. Het deel van het Rivierenhof, tussen Schijn en Sterckshoflei, is dank zij de nabijheid van de Schijn zo’n grasland. Er worden nu maatregelen genomen om het extra te beschermen. Mensen mogen er niet meer zomaar doorheen wandelen.

In dit drassig hooiland hier komen onder meer ‘grote ratelaar’, ‘echte koekoeksbloem’ en ‘brede orchis’ voor. Het grasland is ook het biotoop voor een aantal specifieke vogels, insecten en amfibieën. Het parkbestuur laat weten dat in de toekomst een wandelroute met zicht op dit terrein zal worden aangelegd.