deurne leeft herentalsebaan voetpaden werf stof

Dé Herentalsebaan gaat gebukt onder modderige omstandigheden, vooral op de voetpaden, waar het stof van een nabijgelegen bouwwerf door de regen is omgevormd tot modderpoelen. Enkele handelaars hebben de afgelopen dagen geprobeerd de stoep schoon te maken, maar hun inspanningen lijken tevergeefs.

AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen, heeft de buurtbewoners gerustgesteld dat er geen sprake is van verontreinigde grond. De stofproblemen zijn ontstaan door de renovatie en uitbreiding van de stedelijke basisschool De Octopus aan de Waterbaan. De nabijheid van de brandweerkazerne, die deel uitmaakt van een no-regretzone vanwege mogelijke PFAS-verontreiniging, betekent dat er extra aandacht moet worden besteed aan de bouwwerf.

Aannemer neemt maatregelen, maar stof- en modderprobleem blijft aanhouden

De aannemer heeft een waarschuwing gekregen van AG Vespa en er zijn diverse maatregelen genomen, zoals het vervoer van grond met afgedekte opleggers, het reinigen van voertuigbanden voordat ze het openbaar domein betreden en het schoonmaken van de straat indien nodig.

Afgelopen dinsdag kwam er al een veegwagen langs, maar dit bleek onvoldoende. Dé Herentalsebaan, waar de Waterbaan een zijstraat van is, ligt nog steeds vol stof, voornamelijk op de voetpaden.

En na de regen krijg je modder.

zegt To Baaten, een van de handelaars met een modderpoel voor zijn deur.

Samen met andere mensen uit de straat vegen wij elke dag de stoep en nu spuiten we ze ook af met water. Maar het is dweilen met de kraan open. De veegwagen rijdt enkel op de rijbaan, niet op het trottoir. Dat is bijzonder onprettig voor winkeliers en bewoners, want alles komt gewoon mee naar binnen.

AG Vespa heeft aangegeven de situatie te bespreken met de projectleiding om de overlast verder te beperken.