deurne leeft peeters govers krijgt herbestemming herentalsebaan

Er komt dan toch schot in het nieuwe wooncomplex dat in de plaats van de supermarkt Peeters-Govers zal verrijzen.

Supermarkt Peeters-Govers in op dé Herentalsebaan in Deurne Zuid sloot in 2015 voorgoed de deuren. Sindsdien staat het pand leeg. De stad Antwerpen had gesprekken gevoerd met ontwikkelaars en had graag nieuwbouw met een gemengde bestemming gezien, met woningen aan de kant van de Boterlaarbaan en een handelsbestemming op dé Herentalsebaan.

Geen winkels, ondanks verzet Stad Antwerpen

Maar een eerste plan van nv ABRIC uit Haacht omvatte twee appartementsblokken met 22 en 23 woongelegenheden en zes eengezinswoningen, maar geen winkels. Waardoor de stad de vergunningsaanvraag weigerde. De bouwheer stapte naar de provincie en die heeft de vergunning nu wel toegekend.

Dé Herentalsebaan is een winkelkern. Als je dan niet kan opleggen dat er in zo’n groot project winkelruimte wordt voorzien, dan is er geen enkele reden dat de provincie gelijkaardige bouwaanvragen zou weigeren.

Er is een precedent gecreëerd, waardoor iedereen die een winkelruimte wil omvormen tot woning, niets in de weg gelegd kan worden. En dat is onze grote vrees voor de toekomst. Het brengt de toekomst van dé Herentalsebaan als winkelkern in gevaar.

We zijn door de provincie teruggefloten…Dan is het einde verhaal, wat we dus erg betreuren.

Aldus districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA).

Volgens architectenbureau Atrio nv. wordt het dossier nu aanbestedingsklaar gemaakt. En is er aan de plannen vrijwel niets gewijzigd, behalve dan er extra groen wordt voorzien in het binnengebied dat toegankelijk zal zijn voor publiek. De bouwheer hoopt volgend jaar de schop in de grond te kunnen zetten.