deurne leeft deurne ruimt op editie  alain hoeckx

Afgelopen zaterdag was het ‘Deurne Ruimt Op’ en blonk Deurne even als een spiegel dankzij enkele honderden vrijwillige vuilnisopruimers.

Verschillende mensen trokken erop uit om vuilnis in hun buurt op te ruimen. Het was dan ook ‘World Clean Up Day’, een dag waarop wereldwijd miljoenen mensen samen de strijd tegen het zwerfvuil aangaan. In Deurne lag de klemtoon op de parken. Er waren een aantal initiatieven. Vanaf de parking van het districtshuis stuurde organisatie ‘Deurne Ruimt Op’  voor de tweede keer meer dan 300 mensen uit naar het Rivierenhof, Boekenbergpark, Park Groot Schijn, Gemeentepark Bremweide, … De buit was aanzienlijk.

Organisator Alain Hoeckx somt op:

Verpakkingen van voedsel, sigarettenpeuken, glazen en plastic flessen, brikjes en blikjes, kledij, zelfs enkele containers voor lachgas en een matras.

Op de vraag of het niet stilaan tijd is voor een statiegeld op drankverpakking, zegt hij behoedzaam:

Er valt over na te denken, maar het zal eerder een combinatie van verschillende zaken zijn die de oplossing tot dit asociale probleem vormen.

Op de Bremweide stond een glazen afvalcontainer en was er een DJ. Ook hier hadden vrijwilligers het groene domein en de straten rondom aangepakt.

Ook Korfbalclub AKC deed mee en specialiseerde zich in het verwijderen van vuilnis uit de drooggevallen delen van de vijvers in het Rivierenhof. Schoonmaakbedrijf Care nam met talloze collega’s het Boekenbergpark onder handen.

En in wijk Kronenbrug staken een aantal sp.a-leden de handen uit de mouwen. Districtsschepen Frank Vercammen was een van hen:

Ontzettend veel peuken. En weet je wat we hoorden? Sommige mensen trekken als ze thuiskomen de publiciteitskrantjes uit hun bus en gooien die zonder gêne op de straat.

Het bracht de schepen op het idee om de sticker ‘geen reclamedrukwerk’ weer te verspreiden.

Over het hele district deden enkele honderden vrijwilligers mee. Ze zamelden ruim een halve ton afval in.