deurneleeftdeurneruimtopalainhoeckxrebeccageverspeukenstofzuigerprimeurdrop

Meer info over het evenement

Het District Deurne, provincie Antwerpen en burgerbeweging Deurne Ruimt Op slaan de handen in elkaar voor een wel erg originele recordpoging. Tijdens de jaarlijkse opruimactie Deurne Ruimt Op, willen deze partners het record Peuken Rapen vestigen. Op zaterdag 18 september 2021 wordt de poging ondernomen.

Met deze ludieke actie willen de organisaties de problematiek van zwerfvuil in de kijker zetten. Daarnaast willen ze bewustzijn creëren rond het weggooien van sigarettenpeuken. Die bevatten immers plastic, zijn bijzonder belastend voor de natuur én hebben een afbreektijd tot wel 5 jaar.

Recordpoging als onderdeel van World Cleanup Day

Deurne Ruimt Op! zet voor de derde keer zijn schouders onder een opruimactie in het district Deurne. Op 18 september wil het samen met honderden vrijwilligers het record Peuken Rapen vestigen, tijdens de lokale editie van de World Cleanup Day.Als de organisatie in haar opzet slaagt, zal het district Deurne dus vereeuwigd worden als eerste recordhouder.

Peukenstofzuiger: uniek in België

Een blikvanger tijdens de actie, is de Peukenstofzuiger. Dit apparaat, uniek in België, zal de deelnemers helpen om gericht peuken te verzamelen. Na afloop kunnen straatvrijwilligers deze Peukenstofzuiger ontlenen om de straten verder peuk vrij te maken.

Na afloop van het evenement wordt iedereen uitvoerig bedankt tijdens een feestelijke receptie. Een unieke recordpoging verdient immers ook een fijne afsluiter. Cultuurprijs winnares Ariane Van Hasselt zorgt voor de muzikale beloning.

Problematiek sigarettenpeuk: enkele feiten
  • Jaarlijks komt wereldwijd tot 845.000 ton aan sigarettenpeuken bij het afval terecht.
  • Sigarettenfilters zijn niet biologisch afbreekbaar en bevatten plastic.
  • Peuken in de natuur verspreiden giftige sigarettenbestanddelen.
  • Sigarettenpeuken in water kunnen leiden tot sterfte bij zeedieren.
  • Het duurt tot 5 jaar voor een peuk afgebroken wordt door de omgeving.
  • In woonomgevingen zijn ze een gevaar voor spelende kinderen en nieuwsgierige huisdieren.

Ondanks deze feiten – én de boetes tot €350,- voor het weggooien van peuken op de openbare weg – blijft deze vorm van zwerfvuil een ware plaag. Deurne Ruimt Op doet er iets aan!

Deurne Ruimt Op: achtergrond

De recordpoging wordt ondernomen tijdens de derde editie van Deurne Ruimt Op. Deze actie focust zich elk jaar op één aspect van de zwerfvuilproblematiek. In 2019 werden de Deurnese straten opgeruimd. In 2020 verzamelden vrijwilligers zwerfvuil in de parken.

Tijdens de vorige edities daagden telkens meer dan 300 vrijwilligers op. De organisatie achter Deurne Ruimt Op voorziet het nodige opruimmateriaal op drie verschillende check-points in het district.

Meer informatie en inschrijven kan via www.deurneruimtop.be