deurne leeft luchthaven cakevorm

Een bijzonder verhaal uit de Tweede Wereldoorlog stond afgelopen week te lezen op Facebook.  Een verhaal over een cakevorm die gebruikt werd door de grootvader van Dirk Van Gestel.

Tijdens de oorlog was Deurne, net als vele andere delen van België, bezet door de Duitse troepen. Van Gestels grootvader werkte op de luchthaven van Deurne als loodgieter en maakte gebruik van het metaal dat hij op het terrein vond om een ​​bakvorm te maken. Het onderstel was van ijzer en de vorm en het deksel van een legering met zink.

Het was een creatieve oplossing om een ​​bakvorm te maken van materialen die op dat moment beschikbaar waren.

zegt Van Gestel.

Een familiestuk dat blijft inspireren

Hoewel de bakvorm klaar was voor gebruik, was er vanwege de oorlogstijd een tekort aan ingrediënten, zoals bloem en boter, waardoor er geen cakes konden worden gebakken.

Mijn grootvader hield de cakevorm al die jaren bij zich, in de hoop dat hij ooit gebruikt kon worden.

Na de bevrijding van België in 1944 kwamen er echter nog steeds tekorten voor. Het duurde tot na de oorlog voordat er genoeg ingrediënten waren om cakes te bakken. In de jaren daarna bleef de cakevorm bij de familie Van Gestel, en uiteindelijk begon zijn tante, die graag bakte, de cakevorm te gebruiken. Elke maand maakte ze een heerlijke quatre-quarts-cake met of zonder appelschijfjes.

De cakevorm stond op het gasvuur en werd opgewarmd door de vlammen via een gat in het onderstel. Het deksel bleef drie kwartier dicht, totdat het baksel voldoende gerezen was.

herinnert Van Gestel zich.

In 2007 besloot Dirk om de cakevorm terug te brengen naar de luchthaven van Deurne om het te fotograferen. Hij kreeg toestemming om het op de tarmac te plaatsen en maakte enkele prachtige foto’s.

Het was een emotioneel moment om de cakevorm terug te zien op de plaats waar hij oorspronkelijk gemaakt was.

Het verhaal van de oorlogscake aan de Luchthaven van Deurne is een prachtig voorbeeld van creativiteit en doorzettingsvermogen. Het herinnert ons eraan dat zelfs in de meest uitdagende tijden er altijd hoop is.

Dit verhaal toont ons dat we met creativiteit en doorzettingsvermogen alles kunnen bereiken wat we willen.

concludeert Van Gestel.

Helaas is Dirk’s tante, die de cakevorm gebruikte om heerlijke cakes te maken, onlangs overleden op 97-jarige leeftijd.