deurne leeft kasteel ertbrugge te koop aul gheyskens

Paul Gheysens, voorzitter van voetbalclub Antwerp, zet kasteel Ertbrugge, gelegen op de grens van Deurne en Wijnegem, te koop voor 4 miljoen euro.

Gheysens kocht het kasteeldomein in 2020 met plannen om een deel van Ertbrugge te ruilen voor een stuk groen naast het Bosuilstadion. Deze plannen gaan echter niet door, waardoor Gheysens zijn landgoed opnieuw in de verkoop zet. Omwonenden maken zich zorgen over een mogelijke jarenlange leegstand.

Eerdere plannen niet gerealiseerd

Gheysens had in 2020 grootse plannen met kasteel Ertbrugge. Hij wilde het landgoed opknappen en het kasteel verhuren als bureauruimte, met een wandelroute in het park voor supporters van de voetbalclub. Deze plannen zijn echter nooit gerealiseerd.

De doelstelling die we met Ertbrugge hadden, is simpelweg niet behaald. Daarom zijn er twee experten langs geweest om het kasteel en het domein te schatten. Daarna wordt het in de markt gezet.

zegt Gheysens.

Een domein met geschiedenis

Kasteel Ertbrugge kent een lange geschiedenis, met zijn oorsprong in de dertiende eeuw en de eerste vermelding van de naam ‘E(e)rtbrugge’ in 1544. Het huidige kasteel dateert uit het begin van de negentiende eeuw en is sinds 1994 een beschermd monument. In 2000 werd het gerenoveerd en omgebouwd tot kantoorruimte. Het kasteel is onder andere in handen geweest van de Nederlandse modeketen WE Fashion.

Incidenten en zorgen van omwonenden

De afgelopen jaren haalde Ertbrugge vooral het nieuws door incidenten, zoals vandalisme en een brand met vermoedens van brandstichting. Omwonenden verwijten Gheysens dat hij het kasteel niet in zijn volle glorie heeft hersteld. Buurtbewoner Paul Lermytte zegt:

Met mijnheer Gheysens als eigenaar veranderde dat. Hij liet het kasteel leegstaan, waardoor vandalen vrij spel kregen.

De toekomst van het kasteel baart de buurt zorgen. Lermytte hoopt dat de overheid het landgoed aankoopt, renoveert en een nieuwe bestemming geeft.

Maar het ergste wat nu kan gebeuren, is dat Ertbrugge opnieuw jarenlang leeg komt te staan. Wanneer niemand er nog naar omkijkt, zal het pas écht verkommeren. En dat zou doodzonde zijn.

Oproep tot actie

In reactie op de nakende verkoop van Ertbrugge, roepen buurtbewoners en erfgoedliefhebbers op tot actie. Ze hopen dat het district, de stad Antwerpen, de provincie of een andere partij met interesse in het behoud van cultureel erfgoed het kasteel en het omliggende domein aankoopt. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om het kasteel te renoveren en te transformeren naar een multifunctionele ruimte voor bijvoorbeeld tentoonstellingen, evenementen of educatieve doeleinden.

Beeld: Marc Verhaegen