In het kader van het lichtplan van stad Antwerpen wordt de parochiekerk Sint-Fredegandus vanaf vandaag prachtig uitgelicht. Zo is de kerk een waar herkenningspunt voor elke Deurnenaar.
Lichtconcept
Een zachte lichtsluier schijnt vanop afstand op de gevelpartijen. Hierbij wordt een warme tint gebruikt om de rode baksteen volledig tot zijn recht te laten komen. Op het leistenen dak zijn een aantal lichtbalken voorzien. Met een koelere kleur licht het oude dak sprankelend op.
De spitse toren, die als referentiepunt van ver zichtbaar is, wordt langs 4 zijden aangestraald en is zo zichtbaar vanop grote afstand. Lichtdetailleringen op de voorgevel leggen accenten op de natuurstenen spitboogvensters. Dit geeft het geheel meer reliëf en levendigheid.
Tjerk Sekeris, districtsburgemeester:
Een droom die eindelijk werkelijkheid wordt… Deurne verlicht haar oudste monument. Sint-Fredegandus is immers het begin van het huidige Deurne.
Energiebewust verlichten
Uiteraard is voor het aanstralen van de Sint-Fredeganduskerk de meest recente energiebewuste en duurzame ledverlichting gebruikt.
De kostprijs voor de aanstraling bedraagt minder dan een smartphone-oplader die voortdurend in het stopcontact zit.
Aldus Sekeris.
Erfgoed
Het lichtplan is opgesteld met respect voor de erfgoedwaarde van zowel de beschermde kerk als het omliggende beschermde kerkhof. De ingrepen zijn in nauw overleg met het agentschap onroerend erfgoed uitgevoerd.
Lichtplan stad Antwerpen
Stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het lichtplan is gebaseerd op 3 lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. De Sint-Fredeganduskerk valt hieronder. Meer informatie over het lichtplan hier.
Bron: district Deurne