deurne leeft magazine tjerk sekeris boekenberglei

Deurne uit de doeken: districtsburgemeester deelt zijn plannen

In 2009 had het toenmalig stadsbestuur een droom om alle districten te verbinden met een fietspad. Voor Deurne zou dat fietspad vertrekken van de Ruimtevaartlaan, over de Boekenberglei, Florent Pauwelslei, Ruggeveldlaan, de Bremweide en de Bisschoppenhoflaan. Jaar na jaar zijn al die straten heraangelegd en de Boekenberglei bleef de enige straat die nooit aangepakt werd. Daar komt nu verandering in.

De Boekenberglei zal nog nooit zó groen geweest zijn

De Boekenberglei wordt midden 2023 van gevel tot gevel heraangelegd met nieuwe voet- en fietspaden, de kasseien verdwijnen (minder geluidsoverlast), de straat wordt vergroend en verblauwd. De openbare verlichting wordt ver’led’: duurzamer, milieuvriendelijker en dus minder lichtvervuilend.

De riolering wordt volledig vernieuwd met een gescheiden stelsel. Zo wordt rioolwater afgevoerd en kan regenwater deels in de ondergrond dringen. Dat is goed voor de bestaande én de nieuwe bomen. Naast de bestaande majestueuze eiken, die bewaard blijven en waar het district Deurne extra maatregelen neemt om hun groei te bevorderen, komen er ook nieuwe bomen.

Tram verbindt eindelijk (!) noord en zuid

De bestaande keerlus, die een gevaar is voor fietsers en voetgangers, verdwijnt. Er komt een nieuwe grote keerlus over de Boekenberglei, Drakenhoflaan en de Cruyslei. Deurne Zuid krijgt eindelijk zijn rechtstreekse tram naar Deurne Noord. Ook de gevaarlijke doorsteek vanuit de Cruyslei naar de Boekenberglei verdwijnt. De tramsporen worden ook volledig hernieuwd: gedaan met piepen en knarsen van de tram!

Bijdrage Tjerk Sekeris (districtsburgemeester Deurne) – 03 338 45 36 & wijkoverleg.deurne@antwerpen.be

Deurne Leeft Magazine: Editie 2022

Dit artikel was een onderdeel van de tweede editie van het magazine Deurne Leeft. Ontdek de andere artikels op onze website of bekijk de digitale versie van het magazine hieronder: