deurne leeft tjerk sekeris heraanleg ter rivierenlaan

 Deurne uit de doeken: districtsburgemeester deelt zijn plannen

De Ter Rivierenlaan is vandaag een brede buurtweg door Deurne centrum die de Turnhoutsebaan verbindt met de Ter Heydelaan. De straat heeft net als de Venneborglaan een grote concentratie van grootse en fraai uitgewerkte woningen.

Vandaag zijn er wat problemen met de straat: de straat is breed waardoor er te snel gereden wordt, kinderen spelen niet meer op straat en ook de straat oversteken is geen evidentie voor kinderen en senioren. Er is bovendien een “water” probleem in het noordelijk gedeelte van de straat. Omdat wij door klimaatverandering fellere regenbuien krijgen, loopt na zo’n regenbui telkens een aantal woningen onder water.

Buurtbewoners klagen ook over het gebrek aan bomen en groen

De Ter Rivierenlaan is vandaag beeldbepalend voor de wijk Gallifort – Ter Rivieren en daarom wil het district Deurne in 2023 deze straat van gevel tot gevel heraanleggen. De straat wordt het levende hart van Deurne centrum. Een wijk die terug helemaal in is. Heel veel jonge gezinnen die geen betaalbare woning vinden in Antwerpen trekken naar Deurne.

Een groene oase als dijk tegen wateroverlast in Deurne centrum

Van de Ter Rivierenlaan wil Deurne 40% ontharden, dat wil zeggen dat de auto die nu dominant aanwezig is in het straatbeeld, plaats zal moeten maken voor groen en water. Het district wil de brede rijstrook vervangen door een groenzone met wadi’s. Zo is er minder druk op de rioleringen en minder gevaar voor overstrommingen. Op die groenzones komen naast banken ook speelaangelegenheden zodat kinderen op wandelafstand van hun huis kunnen ravotten.

Er komt meer plaats voor voetgangers en voor de Sint-Rumolduskerk creëren we een plein. De aansluiting van de straat met de Ter Heydelaan wordt verbeterd en ook het kruispunt Ter Rivierenlaan met Turnhoutsebaan wordt aangepakt zodat, voetgangers in één keer kunnen oversteken op de Turnhoutsebaan.

Deurne beslist mee: particpatie is key

Dat alles kan natuurlijk niet zonder de inspraak van de bewoners van de straat. Het district deed een eerste bevraging en plant vanaf midden 2022 te starten met fysieke participatie met heel de straat.

Bijdrage Tjerk Sekeris (districtsburgemeester deurne)
Bron conceptplan: district deurne – 03 338 45 36 – wijkoverleg.deurne@antwerpen.be

Deurne Leeft Magazine: Editie 2022

Dit artikel was een onderdeel van de tweede editie van het magazine Deurne Leeft. Ontdek de andere artikels op onze website of bekijk de digitale versie van het magazine hieronder: