deurne leeft herdenking wim saerensplein vredesmonument

Op zaterdag 14 januari 2023 om 17 uur wordt aan het Vredesmonument op het Wim Saerensplein hulde gebracht aan de politieagenten die tijdens de oorlog door de Duitse bezetter opgepakt en afgevoerd werden naar de concentratiekampen. Het is dan precies 79 jaar geleden dat deze vreselijke gebeurtenissen plaatsvonden.

Herdenkingsplechtigheid op 14 januari om 17 uur

79 Jaar geleden, in volle oorlogstijd, opende de Gestapo de jacht op het plaatselijke politiekorps van Deurne. Op 14 januari 1944 werden de agenten opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Een tijdje later onderging het hoofd van de politie, burgemeester Alfons Schneider hetzelfde lot. Slechts 8 keerden terug, 35 bleven achter en stierven.

Verschillende slachtoffers worden nu reeds herdacht in de namen van de omliggende straten. Zo bijvoorbeeld Wim Saerens, de man wiens naam met het plein vereeuwigd werd…

Op zaterdag 14 januari 2023 om 17 uur organiseert het comité ‘De Vrienden van het Vredesmonument Deurne’ een plechtigheid om eer te betonen aan de agenten en wordt deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis respectvol herdacht. Het is dan precies 79 jaar geleden dat deze vreselijke gebeurtenissen plaatsvonden.

Ze beogen een modernere aanpak, los van kransen en vlaggenvertoon. Deze plechtigheid vindt plaats aan het Vredesmonument (Wim Saerenspein) in aanwezigheid en met de volle medewerking van het Antwerpse politiekorps, maar ook gericht naar de jongeren.

Vredesmonument Deurne

Het Vredesmonument op het Wim Saerensplein bestaat uit granieten zuilen (voor alle politieagenten die gestorven zijn) en granieten banken (met de namen van de teruggekeerden). Een aparte zuil met een spreekgestoelte herinnert aan burgemeester Alfons Schneider. Hij werd ook gedeporteerd en overleefde het niet.

Centraal staat een omgekeerde piramide met afbeeldingen van de politiemannen. In de weerspiegeling ziet de bezoeker ook zichzelf en beseft dat hem dit ook had kunnen overkomen. Het water dat door de piramide neerwaarts sijpelt symboliseert hoe het leven toch telkens weer verder gaat. Wanneer de avond valt, siert verlichting de zijkanten van de piramide, als een troostend licht in de duisternis.

Verdergaan met vrede

Het monument is een pleidooi voor vrede in heel de wereld. We herdenken slachtoffers van een afschuwelijke en oorlogszuchtige dictatuur.

Het Vredesmonument wil in het bijzonder kinderen en jongeren aanspreken en hen laten nadenken over het belang van vrede. Vrede is immers geen voldongen feit of verworven recht, maar vraagt om een voortdurende en actieve dialoog om oorlogen te vermijden..

Praktisch

  • Herdenking ’79 jaar geleden werd het Deurnse politiekorps opgepakt’
  • zaterdag 14 januari 2023 om 17 uur
  • Vredesmonument Deurne, Wim Saerensplein
  • gratis

Bron: District Deurne