deurne leeft struikelstenen evenement strompelsteine

In district Deurne zijn er al op verschillende locaties struikelstenen geplaatst. Dat zijn straatstenen met daarop de naam van voormalige inwoners die tijdens Wereldoorlog II het slachtoffer werden van vervolging. Op zondag 20 november worden er nog 15 nieuwe struikelstenen geplaatst op 8 verschillende locaties in Deurne.

Struikelstenen

De grootschalige vervolging van Joodse burgers tijdens WOII sloeg hard toe in België. Zeker in Antwerpen, maar ook veel Joden uit Deurne werden het slachtoffer. In 1940 woonden bij benadering 500 Joodse mensen in Deurne en kwamen bijna 260 van hen om in Auschwitz of een ander uitroeiingskamp. Tot nu toe bestond er in de openbare ruimte weinig dat herinnert aan deze tragiek, de slachtoffers leken spoorloos uitgewist. Daarom suggereerde Burgerinitiatief ‘Struikelstenen in Deurne’ om struikelstenen te leggen voor de (Joodse) slachtoffers.

Een struikelsteen is een klinker van 10 op 10 cm waarin de naam, geboorte-, deportatie- en overlijdensdatum van slachtoffers gegraveerd zijn. Het is een stille herinnering in het voetpad voor het huis waar deze mensen gewoond hebben. Ze maken duidelijk waar onverdraagzaamheid toe kan leiden.

Je struikelt met je hoofd en je hart

De struikelstenen werden bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen liggen verzonken in de stoep en laten niemand echt struikelen. Hoe kwam Gunter Demnig dan aan de naam Stolperstein, struikelsteen? “Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen”: je valt niet over de struikelstenen, je struikelt met je hoofd en je hart.

Een struikelsteen betoont respect voor elk slachtoffer en wordt daarom ambachtelijk gemaakt. Europa telt nu al meer dan 90.000 struikelstenen.

15 nieuwe struikelstenen in Deurne

In 2021 legde het ‘Burgerinitiatief Struikelstenen in Deurne’ al 50 struikelstenen in Deurne op 14 verschillende locaties. Deze stenen vormen een onderbroken weg die getuigt van een tragische geschiedenis in het district.

Op zondag 20 november vanaf 9 uur maakt het burgerinitiatief de weg, die ook echt kan worden afgewandeld, een stuk vollediger door 15 nieuwe struikelstenen te plaatsen op 8 verschillende locaties.

  • 9 uur: Albert Kennisplein 17 (voor familie Cohen – de Vries)
  • 10 uur: Eksterlaar 23 (voor echtpaar Fransman – Vieyra)
  • 11 uur: Herentalsebaan 68 (voor Louis Van Welde)
  • 12 uur: Frans Erlingerstraat 1 (voor familie de Groot – Winther)
  • 14.15 uur: Plankenbergstraat 11 (voor Syma Jaskievetz)
  • 15 uur: Gallifortlei 161 (voor echtpaar Bonettemaker – Perels)
  • 16 uur: Van Hallestraat 35 (voor Franky Totté)
  • 16.30 uur: Torremansstraat 29 (voor Pierre Wellekens)

Bron: Stad Antwerpen