deurne leeft herdenking wim saerensplein politiekorps afgelast wegens corona

Vandaag is het op de dag af 77 jaar geleden dat Deurnese politieagenten werden gedeporteerd naar Duitse strafkampen. De herdenkingsplechtigheid kan echter niet doorgaan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad het gros van het Deurnese politiekorps in het verzet. In de nacht van 14 januari 1944 werd het hele korps van zijn bed gelicht. 43 agenten werden gedeporteerd naar de strafkampen Buchenwald of Gross-Rosen. Slechts 8 kwamen levend terug. Enkele jaren terug is er op het Wim Saerensplein voor deze agenten en de toenmalige burgemeester een herinneringsmonument opgericht. Daar had dan een herdenkingsceremonie plaats. De ceremonie is dit jaar afgelast en dat is niet naar de zin van Ronald De Weger, voorzitter van harmonie ‘Ontwaking’.

De Weger vertelt waarom:

Dit jaar zou de herdenking zonder publiek zijn en enkel gebeuren in aanwezigheid van Frank Geudens, voorzitter van de ‘Vriendenkring van het vredesmonument’ en districtsraadvoorzitter, en Tjerk Sekeris, districtsburgemeester. Twee fakkellopers zouden door Deurne lopen en op de diverse adressen die een rol speelden in deze zaak een gedenkkaars aansteken.

Bij aankomst aan het monument zouden ze de laatste kaars aansteken. Dan zouden twee klaroenblazers van harmonie Ontwaking aan de overkant van de straat de Last Post blazen.

De Weger besluit boos:

Mijn klaroenblazers mogen niet blazen terwijl in Ieper aan de Menenpoort elke avond de Last Post wordt gespeeld. Waarom mag Deurne zijn oorlogsslachtoffers niet eren en Ieper wel?

Kabinet Burgemeester reageert aan onze redactie:

Alle evenementen zijn al zeker verboden tot en met 15 januari 2021. We houden eraan om alle ministeriële besluiten ivm het toelaten van evenementen strikt op te volgen. In het dossier zijn er enkele elementen die wijzen op een evenementieel karaker, zoals de aanwezigheid van girls scouts, klaroenblazers, pers etc.

We begrijpen dat het voor de organisatie, “Vrienden van het Vredesmonument”, belangrijk is om elk jaar op 14 januari het Deurnese politiekorps op een gepaste wijze te huldigen. Een zuivere protocollaire herdenking, waarbij maximum 4 personen een bescheiden hulde brengen en een krans neerleggen, wordt wel toegelaten. Ook dit mits naleving van de corona-maatregelen.

Beeld uit het archief bij vorige herdenkingen aan het Wim Saerensplein.