Op woensdag 27 maart lanceerde district Deurne, in aanwezigheid van schepen Els van Doesburg, een sensibiliseringscampagne rond sigarettenpeuken en deelt gratis zakasbakjes uit aan rokers. Met dit initiatief wijst het district de rokers op hun verantwoordelijkheid en moedigt hen aan om peuken niet op straat of in rioolputjes te gooien, maar op te bergen in kleine draagbare asbakjes.

In Deurne bestaat heel wat zwerfvuil uit sigarettenpeuken. Veel rokers gooien hun sigarettenpeuken op straat of in rioolputjes. Ze beseffen vaak niet hoe slecht dit is voor het milieu en kunnen een GAS-boete krijgen. Daarnaast moet stadsreiniging vaak veel werk verrichten om de straten ‘peukenvrij’ en proper te krijgen. Het district verdeelt daarom zakasbakjes om rokers te sensibiliseren hun verantwoordelijkheid te nemen en wil via dit initiatief Deurne proper houden!

Peukenaanpak

Deze actie past in de bredere peukenaanpak van stad Antwerpen met uitdeelacties van zakasbakjes op stadsevenementen en de plaatsing van extra asbakken op bestaande vuilnisbakken. De stad en het district willen zo vermijden dat peuken op straat of in de natuur belanden.

Op woensdag 27 maart ruimden schepen Els van Doesburg, samen met districtsburgemeester Tjerk Sekeris en districtsschepen Frank Vercammen, de sigarettenpeuken op in de Herentalsebaan met een ‘straatzuiger’. Op die manier werd het probleem van de sigarettenpeuken visueel en toonden ze aan hoeveel werk en hoe schadelijk het is. Deze winkelstraat – en de bijhorende tram- en bushaltes – is een ‘hotspot’ waar veel afval en sigarettenpeuken op straat liggen.

Els van Doesburg (N-VA), schepen bevoegd voor stads- en buurtonderhoud:

Voor veel Antwerpenaren zijn sigarettenpeuken die op straat rondslingeren ergernis nummer één. Terecht, want een sigarettenpeuk gooi je nooit zomaar op straat. Daarom plaatsen we 1700 extra asbakken op onze vuilnisbakken en delen we zakasbakjes uit op onze stadsevenementen.

Met de zomer in het vooruitzicht zal vanaf eind april ook een campagne rond het correct weggooien van een peuk zichtbaar worden in het straatbeeld. Op die manier geven we een duidelijk signaal aan alle rokers: kies voor de vuilnisbak of je eigen zakasbakje.

Zakasbakjes

District Deurne zal 2500 gratis zakasbakjes met het logo ‘Dees is wel Deurne’ verspreiden via verdeelpunten en uitdelen aan rokers. Het zijn kleine draagbare, vuurvaste asbakjes die rokers overal mee naartoe kunnen nemen en waar ze de sigarettenpeuken in opbergen. Nadien maken ze het zakasbakje leeg en gooien ze de peuken bij het afval.

Frank Vercammen (Vooruit), districtsschepen bevoegd voor groen en sociale zaken

Peuken op straat gooien is gedrag, negatief gedrag. Positief gedrag kan je aanleren en stimuleren. Daarom deze actie. De laatste 20 jaar leerden hondeneigenaars de uitwerpselen van hun hond opruimen en in de vuilbak gooien. Nu is het de beurt aan de rokers. Vanaf nu dus kakje in een zakje en peukje in een bakje.

Hoe zakasbakjes verspreiden

Rokers kunnen (tijdens de openingsuren) een gratis zakasbakje afhalen in:

  •  Bibliotheek Couwelaar, Te Couwelaarlei 120
  • Bibliotheek Arena, Arenaplein 62a
  • Cinema Rix en Buurtbar Barix, De Gryspeerstraat 86
  • Schouwburg De Klap, Frans Messingstraat 36
  • SAAMO Dinamo, Ten Eekhovelei 337
  • SAAMO ‘t Pleintje, Sint-Rochusstraat 106
  • Onthaal districtshuis Deurne, Maurice Dequeeckerplein 1

De zakasbakjes worden uitgedeeld op districtsevenementen zoals Zotte Zondag, Deurne Bevrijd, Deurne Wintert, …

De stadstoezichters doen gerichte acties op plaatsen waar er veel gerookt wordt (bv. bus- en tramhaltes, …) of ze delen de zakasbakjes spontaan uit en informeren rokers.

Meer info over de verdeelpunten van de zakasbakjes staat op www.deurne.be.