deurne leeft ijsberen kunstinstallatie jan dirckx

Een ijsbeer houdt van land en van water. Dat heeft Jan Dirkx vastgelegd in de reeks ‘Half ijsbeer-half mens’, zijn prachtige foto’s van 10 ijsberen-mensen. De Deurnese IJsberen bestaan dit jaar 45 jaar en dat vieren ze op een kunstzinnige wijze. Een showavond met bekende leden waaronder Warre Borgmans, Jo Vermeulen en Jokke Schreurs.

Er werd ook gevraagd aan de “creatieve” leden om hun werk tentoon te stellen. Ik heb daarbij niet uit mijn bestaand werk geput, maar een serie van 10 portretten gemaakt van clubleden. Ik heb geprobeerd een mengeling te maken van verschillende types die lid zijn. De club is de laatste jaren heel verscheiden geworden, Maar zeker allemaal mensen met een brede horizon.

vertelt Jan Dirkx.

Deze serie foto’s werd al getoond in De Klap (Cultuurcentrum), maar er was een grote vraag om ze nogmaals te kunnen bekijken.  Zo onstond een samenwerking met @The Park. Heel de maand november kan je daar de foto’s nog komen ontdekken.

Het was best een moeilijke keuze om die 10 mensen te selecteren. Ik wilde veel variatie, verschillende types mensen. Oud en jong, man en vrouw. Zwemmer en redder. Helaas zijn het er maar 10, het zou plezant zijn om er 50 te doen!

Visuele sandwiches

De werken zijn op zijn minst speciaal te noemen:

Een helft laat de ijsbeer zien, de andere diezelfde persoon in het “normale” leven. En dat is zeer verscheiden.

Besluit Dirkx.

Op de foto boven dit artikel kan je links de vijver herkennen (gelijk bij ieder zwemmersportret). Rechts konden de modellen zelf kiezen hoe ze zich toonden. Veelal ging het dan om de favoriete kledij. Deze dame in kwestie koos “De Baadster” van Leon Spilliaert.

Praktisch

Een ijsbeer houdt van land en van water. Dat heeft Jan Dirkx – photography vastgelegd in de reeks ‘Half ijsbeer-half mens’, zijn prachtige foto’s van 10 ijsberen-mensen.

  • Vanaf 1 november 2022 @ThePark (paviljoen van het park)
  • Dinsdag en donderdag van 12u tot 14u
  • Zaterdag van 11u tot 14u
  • Zondag van 11u tot 18u