deurne leeft ter rivierenlaan heraanleg bestuur communiceert

De toekomst van de Ter Rivierenlaan in Deurne zorgt voor verdeeldheid onder haar bewoners. Meer dan 1800 mensen ondertekenden een petitie om de bomen te behouden, maar het districtscollege besloot afgelopen maandag om de kerspruimen te laten kappen. “De beslissing is genomen met het oog op de toekomst en duurzaamheid, en is gebaseerd op negatieve adviezen van de brandweer.” aldus districtsburgmeester Tjerk Sekeris (N-VA).

Vandaag riep het districtscollege van Deurne de pers bij elkaar om het één en ander uit de doeken te doen omtrent de heraanleg van de Ter Rivierenlaan. Het districtscollege zegt dat zonder de negatieve adviezen van de brandweer, ze bij het eerste ontwerp waren gebleven, mét de bomen.

De brandweer heeft aangegeven dat de bomen in de weg zouden staan bij interventies, waardoor elk ontwerp met behoud van de bomen van tafel is geveegd.

Districtsschepen voor Groen, Frank Vercammen (Vooruit), stelt dat ze onderzoeken of een aantal bomen naar de nieuw aan te leggen middenberm verplaatst kunnen worden, maar hoeveel dat er zouden zijn, is op dit moment nog niet bekend.

“Groener, veiliger en einde aan wateroverlast”

De Ter Rivierenlaan wordt volgens het districtsbestuur groener, mooier en veiliger. Ook zal de aanhoudende wateroverlast tot het verleden behoren en de levenskwaliteit van de bewoners aanzienlijk verbeteren. De heraanleg zal in 2024 van start gaan en zal meer dan 5,5 miljoen euro kosten, waarvan iets meer dan de helft wordt bekostigd door Waterlink, dat instaat voor de vernieuwing van de riolering. De volledige riolering wordt vernieuwd en al het regenwater zal ter plaatse moeten infiltreren in de bodem om de wateroverlast op te lossen.

Focus op duurzaamheid

In de nieuwe plannen wordt nu volop ingezet op een groene middenberm van zo’n acht meter breed.

Er worden tweehonderd bomen geplant in de middenberm, dat zijn er beduidend meer dan de 137 die er vandaag staan. In totaal gaan we van 800m² groene ruimte naar maar liefst 6000m²! De middenberm zal toegankelijk zijn, met zitbanken, rustpunten, speelaanleidingen, fietsbeugels, en diverse toekomstbomen die honderd jaar kunnen worden.

Legt Freddy Lorent (Open Vld) uit, districtsschepen van Publiek Domein.

Het districtscollege begrijpt de bezorgdheid van de buurtbewoners over de bomenkap, maar benadrukt de positieve kanten van het project.

Het parkeerverlies zal minder zijn dan verwacht, de heraanleg van de riolering zal wateroverlast tijdens zware regenval verminderen, en de straat zal verkeersveiliger worden. Bovendien zal de straat, met de aanleg van de groene middenberm, binnen enkele jaren een enorme zuurstoflong en afkoelingsplek worden voor de buurt. De nieuwe bomen die geplant zullen worden, zijn toekomstbestendig en beter bestand tegen ziekten en klimaatverandering.

Benadrukt Tjerk Sekeris (N-VA).

Informatieavond beloofd: bewoners hopen op dialoog over bomenkap en heraanleg

De bewonersgroep die de petitie is gestart, is niet tegen een heraanleg maar vreest dat het kappen van de huidige bomen een onherstelbaar verlies zal betekenen voor het karakter van de straat. Zij hopen dat het districtscollege de komende tijd transparant zal blijven communiceren en zoveel mogelijk naar de wensen van de buurtbewoners zal luisteren.

Het districtscollege heeft toegezegd om een informatieavond te organiseren waarin de plannen voor de Ter Rivierenlaan verder worden toegelicht en vragen van bewoners beantwoord zullen worden. Hierbij zullen ook vertegenwoordigers van de brandweer, Waterlink en het studiebureau aanwezig zijn om uitleg te geven over de genomen beslissingen en de verwachte voordelen van het project.

Bewoners emotioneel, maar leefbaarheid en karakter straat staan centraal

Het is duidelijk dat het project veel emoties oproept bij de bewoners van de Ter Rivierenlaan, maar het districtscollege blijft overtuigd van de noodzaak om te investeren in de toekomst en duurzaamheid van de straat. Sekeris:

Enkel zo kan de leefbaarheid en het unieke karakter van de Ter Rivierenlaan gewaarborgd blijven voor de huidige en toekomstige generaties.