Het laatste deel van Park Groot Schijn is nu officieel open voor het publiek, aldus de Stad Antwerpen. De paden en de omliggende natuur zijn nu volledig aangelegd, waardoor het park volledig toegankelijk is voor bezoekers.

Voorheen was Park Groot Schijn opgedeeld in verschillende sport- en recreatieterreinen. Echter, dankzij de samenwerking tussen de stad, het district, verenigingen en gebruikers, is het gebied nu omgevormd tot een uitgestrekt groen park van 83 hectare. De nieuw aangelegde paden en de natuurlijke omgeving vormen samen de ‘groene voegen’ die de verschillende delen van het park met elkaar verbinden. Hierbij wordt ook ruimte geboden aan wadi’s, zit- en ligplaatsen en natuur.

Centrale dreef Rivierenhof

Het zeven meter brede hoofdpad vormt een oost-westverbinding door het park, in het verlengde van de centrale dreef van het Rivierenhof. Aan dit pad bevinden zich de ingangen van de sportkamer, het centrale plein en de jeugdkamer. De andere paden zijn vier meter breed en zijn voorzien van diverse bankjes. Fietsenstallingen zijn beschikbaar bij alle ‘kamers’ van het park.

Meer natuur: 867 extra bomen en 13.610 haagplanten

De stad heeft het groene beeld van het park verder versterkt met de aanplanting van extra hagen en bomen. In de laatste fase zijn er maar liefst 13.610 haagplanten en 867 bomen bijgekomen. De keuze viel hierbij op een mix van wilgen, elzen, sierbomen zoals kerselaars en krachtige inheemse boomsoorten zoals zomereiken en essen. Elk van deze bomen heeft een specifieke functie in het parklandschap, zoals het afbakenen van gebieden of het bieden van mooie bloesems in het voorjaar.

Met Park Groot Schijn krijgt de Antwerpenaar een project waar hij echt trots op mag zijn. Stap voor stap zijn we erin geslaagd om van een lappendeken met een wirwar aan clubs en sportterreinen, één mooi groen park te maken. En met dit mooie zomerweer kan de Antwerpenaar er nu volop van genieten.

zei Els van Doesburg (N-VA), schepen voor groen.

Park Groot Schijn is volledig autovrij om de natuur en recreatie te bevorderen

De paden zijn echter stevig genoeg voor hulpdiensten, mochten die het park in moeten rijden. Alle andere bestuurders moeten parkeren op de centrale parkeerplaats tussen de Ruggeveldlaan en het zwembad.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) voegde eraan toe:

Dit park is een waardevolle aanvulling voor de buurt en het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partijen. Het is een plek waar mensen kunnen genieten van de natuur, recreëren en elkaar ontmoeten. We zijn trots op dit prachtige resultaat en kijken uit naar de vele mooie momenten die hier zullen worden gecreëerd.

Beelden: Stad Antwerpen © Sigrid Spinnox