deurne leeft garagekaartjes alain hoeckx

De stad Antwerpen verbiedt uitdelen van garagekaartjes en commerciële flyers om zwerfvuil te verminderen. Districtsraadslid Alain Hoeckx (N-VA), die zelf als straatvrijwilliger zwerfvuil opruimt in zijn buurt, wilde graag weten of dit ook van tel is voor kaartjes die tussen autoraam en portier worden achtergelaten.

Het raadslid stelde de vraag aan gemeenteraadslid Koen Laenens (N-VA) die het op zijn beurt navroeg bij stadschepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA).

Hoeckx:

Het verbod op commercieel flyeren telt ook voor die hinderlijke visitekaartjes die tussen je raam steken na een bezoek aan een winkel. Deze kaartjes belanden vaak op de grond of naast de vuilnisbak en zorgen zo voor extra zwerfvuil. Maar dat is nu verleden tijd.

De Groepering van de Handelaars in tweedehandse Voertuigen waarschuwt voor deze kaartjes, die vaak afkomstig zijn van niet-officiële handelaars in tweedehandsvoertuigen.

Er zijn maar weinig echte professionals die zo werken.B ovendien zijn deze kaartjes vaak dubieus en niet zonder gevaar. Er kunnen problemen ontstaan bij de verkoop van de wagen.

aldus algemeen secretaris Daniel Labours.

De stad Antwerpen hoopt hiermee een voorbeeld te stellen voor andere Vlaamse steden en gemeenten. In Wallonië is een dergelijk verbod al sinds 2017 van kracht. Het verbod op commerciële flyers is ingegaan na de goedkeuring op de gemeenteraad van voorbije maandag.