Bijna precies een jaar geleden werd de wereld van Deurnenaar Luc Van Rompaey op zijn kop gezet toen hij een hartfalen kreeg bij het lokaal van de Antwerp Athletics. Dankzij de onmiddellijke reactie van Peter Fischer en andere aanwezige leden, overleefde Luc het cruciale moment totdat de ambulance arriveerde om hem naar het AZ Monica te vervoeren.
Luc benadrukt het belang van de aanwezige defibrillator bij het sportlokaal:
De defibrillator was cruciaal en diende de eerste schokken toe voordat de ambulance arriveerde. Ik geloof stellig dat de aanwezigheid van dergelijke apparaten verplicht zou moeten zijn bij sportfaciliteiten. Er gebeuren immers meer incidenten zoals die van mij tijdens het sporten. Zo’n apparaat kan mogelijk een dodelijke afloop vermijden.
In het ziekenhuis ondervond hij enkele complicaties
Ondanks pogingen om een stent te plaatsen, lukte dit niet en werd Luc overgebracht naar het UZA. Daar kreeg hij uiteindelijk een stent en een interne defibrillator. Bovendien werd er in het AZ Monica diabetes type 2 gediagnosticeerd, waardoor zijn gezondheidsreis nog complexer werd.
Echter, ondanks deze aanzienlijke obstakels, bleef Luc niet bij de pakken zitten. Aangemoedigd door de kinesist van de cardiale revalidatie en met goedkeuring van zijn cardioloog, begon hij dit jaar opnieuw met de Start-to-Run. De begeleiders van de Antwerp Athletics hielden hem nauwlettend in de gaten en moedigden hem aan om het rustig aan te doen.
Sporten met diabetes, het kan zeker!
Het hardlopen heeft niet alleen bijgedragen aan Luc’s herstel van het hartfalen, maar heeft ook een zeer positief effect op zijn diabetes. Dankzij de extra lichamelijke activiteit, is zijn diabetes nu beter onder controle.
Luc’s ongelofelijke veerkracht en doorzettingsvermogen zijn een ware inspiratie. Maar hij wil meer dan alleen maar inspireren :
Ik wil mijn ervaringen delen om andere hart- en diabetespatiënten te motiveren om te sporten. Sporten en leven met diabetes kan wel degelijk samen, sterker nog, het is zelfs goed voor je.