deurne leeft events EenverfrissendekijkoponzeVlaamsemuziekinhetZuid Afrikaans
Dit evenement is afgelopen.
Prijs
€2

Meer info over het evenement

Een verfrissende kijk op onze Vlaamse muziek. Stefan Dixon maakt een muzikale reis van zijn thuisstad Kaapstad naar Brussel en brengt een mix van Afrikaanse classics en Vlaamse klassiekers.

Stefan Dixon maakt een muzikale reis van zijn thuisstad Kaapstad naar Brussel en brengt een mix van Afrikaanse classics en Vlaamse klassiekers. In zijn al 14-jarige connectie (de liefde) met Vlaanderen leerde hij tal van artiesten en hun repertoire kennen. Voor de tour kiest hij zijn meest geliefde nummers uit om ze te vertalen in zijn moedertaal met een verrassend resultaat. Alle superbekende Vlaamse hits in het Zuid-Afrikaans in combinatie met de nummers die hem muzikaal vormden in Zuid-Afrika.

De show schijnt ook een licht op de geschiedenis van de Afrikaanse muziek die voor Stefan van belang waren. Geboren tijdens Apartheid leert hij artiesten kennen die zich afzetten tégen het regime. Die muziek was belangrijk om hem te helpen ontdekken wat er zich buiten Zuid-Afrika afspeelde, los van de regeringspropaganda. Die censuur ging zelfs zo ver dat ze alle binnenkomende vinylplaten nakeken op oproerende taal en verboden nummers krasten ze volledig weg van het vinyl. Maar toch vonden ze hun weg naar alle ondergrondse muziekliefhebbers … zoals o.a. naar Stefan.

Zijn Vlaamse liefde startte toen hij zijn vriendin leerde kennen in het Tsitsikamma Forest op een

nieuwjaarsavond. Zij was een vrijwilliger van Born in Afrika. Fast forward 11 jaar verder en Stefan verhuist naar Vlaanderen. Hier komt hij meer en meer in contact met de Vlaamse muziek waarvan ‘Mia’ (Gorki) het allereerste nummer is. Hij is er zo door gecharmeerd dat het op zijn eerste Zuid-Afrikaans album belandt dat gereleaset wordt bij Universal Music (SA). Hier wonende komt hij er pas achter hoe groot de bekendheid van het nummer is in België.

Via zijn eerste lokale optredens kwam hij op een dag in contact met Klaas Delrue en ontsprong het idee om samen een nummer op te nemen … daaruit kwam de eerste release en radiohit ‘Vir Nou / Voor nu’ … de Afrivlaamse hit!

Door hier te wonen, constant nieuwe vrienden te maken en in contact te komen met artiesten creëerde hij zijn eigen taal. Een combinatie tussen Vlaams en Afrikaans. Tijdens “De week van de Afrikaanse roman”, waar Stefan de muziek verzorgde, ontmoet hij Tom Lanoye (schrijver en Zuid-Afrika inwoner) die zijn taal omschrijft als “Afrivlaams”.

Stefan Dixon speelde ondertussen al live op: Studio Brussel, Radio2, De Zevende Dag, Maanrock,

Boterhammen in het park, Ancienne Belgique, Het Depot, RijmRock, Gordelfestival, Zomerzondagen, Volkin’Ro, De Mèt Duvelt, Trefpunt, Stoemp!, meer dan 50 huiskamerconcerten, etc. … én een mooie uitnodiging van Nekka Nacht 2018 waar hij te zien was in een paar onverwachte duetten met enkele gerenommeerde Vlaamse singer-songwriters. En speelde hij net nog in Amsterdam in De Brakke Grond op het “Festival voor het Afrikaans” samen met Klaas Delrue en Hannelore Bedert … Stefan als brug tussen de Vlaamse en Afrikaanse artiesten.

Live wordt hij omringd door zowel Zuid-Afrikaanse muzikanten en enkele klassebakken die bij de grootste Belgische artiesten spelen … nieuwsgierig?! … wij ook!