Onder de witte, gietijzeren Dellafaillebrug in het Boekenbergpark in Deurne hangt sinds dit weekend het werk ‘Liefde is voor iedereen’ van kunstenares Marjolein Cannoodt. Het ​ is een spreuk van 6 meter lang gemaakt uit roestvrij staal. Op 10 februari werd het ​ plechtig onthuld door districtsschepen voor cultuur, Frank Vercammen, in het bijzijn van de kunstenares.

Zoonlief Collectief

Marjolein Cannoodt studeerde Ruimtelijke Kunsten aan de Sint-Lucas Hogeschool in Antwerpen. Na haar studies ontwierp en voerde ze verschillende projecten uit zoals lichtsculpturen, glasramen en beeldhouwwerken. Een van haar werken is te bezichtigen aan het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. Ze geeft sinds 2018 vorm aan haar creaties onder de naam ‘Zoonlief Collectief’. Meer info via zoonliefcollectief.be.

Marjolein, hoe kwam je tot dit idee?

​Een 7-jarig kind sprak op een ochtend de woorden ‘liefde is voor iedereen’ uit. Het raakte me, ik wou de puurheid van de uitspraak van dit jonge meisje laten klinken op een locatie die voor iedereen toegankelijk is. Daarom koos ik voor het Boekenbergpark, gelegen in Deurne en ook het district waar ik woon. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen. Ik vroeg haar de zin op te schrijven en ging hiermee aan de slag.

Het werk heeft verschillende gedaantes ondergaan en kwam geleidelijk aan tot de essentie en hoe zij de originele tekst met de hand schreef. Na meerdere ontwerpen, werd gekozen voor deze plaats onder een brug en boven een waterpartij, zodat verbinding en reflectie meespelen. District Deurne stond mee achter het thema en de locatie van dit project, waarvoor ik hen heel dankbaar ben.

Wat wil je graag bereiken met de boodschap?

​Verbinding tussen mensen, de natuur en de schoonheid in alledaagse dingen ontroert me. Door dit alles samen te brengen in één werk, hoop ik deze boodschap te laten stralen.

Waarom het thema liefde?

​Liefde … de oerkracht, de echte acceptatie, de zorg voor elkaar en voor jezelf.
​Liefde … een basisbehoefte. Kunnen we liefde geven en ook ontvangen?
​Liefde vloeit door ons, in al de facetten van haar bestaan, en creëert wonderlijke dingen.
​Durft ze verder te gaan dan wat gekend is?
​Liefde geeft ruimte om met pijn en angst om te gaan.
​Ze verbindt, koestert en omhult.
​Liefde is onvoorwaardelijk genieten van wat er is.
​Wat mooi om door dit jonge kind herinnerd te worden aan de puurheid van deze uitspraak. Liefde is voor iedereen!

Frank Vercammen, districtsschepen voor cultuur en groen:

​De waarheid komt uit een kindermond. Zo ook de zin ‘liefde is voor iedereen’. Als districtsschepen ben ik supertrots dat kunstenares Marjolein Cannoodt met deze zin een werk maakte dat een bijzondere plek krijgt in ons Boekenbergpark. Dat de boodschap mag aankomen.

Geparelstraald roestvrij staal

Het werk ‘Liefde is voor iedereen’ is gemaakt van weerbestendig geparelstraald roestvrij staal, heeft een lengte van 6 meter, is 94 centimeter hoog en weegt ongeveer 85 kilo. De spreuk hangt onder de witte Dellafaillebrug in het Boekenbergpark en is het best te bezichtigen vanop de oever aan de overkant van de brug (waar de zitbanken en het infobordje staan).

Meer info

  • Liefde is voor iedereen
  • ​Boekenbergpark (onder Dellafaillebrug)
  • ​Marjolein Cannoodt
  • ​marjoleincannoodt@gmail.com
  • ​tel. 0484 61 69 99
  • ​zoonliefcollectief.be