deurne leeft alain hoeckx ierse familie

In het kader van Saint Patrick’s Day, de Ierse feestdag die vandaag op 17 maart gevierd wordt, willen we graag terugblikken op het bijzondere verhaal van Alain Hoeckx uit Deurne. Alain is half-Iers en heeft in 2014 na een lange zoektocht zijn biologische vader en Ierse familie gevonden.

Alain, destijds een 24-jarige grafisch ontwerper, wist altijd al dat zijn vader een Ier was. De enige informatie die hij had, was dat zijn vader “Tim of Timothy” heette, een onderwaterlasser was en één groen en één blauw oog had. Alain werd geboren uit een korte romance tussen zijn moeder en deze onbekende man. Na zijn geboorte vertrok zijn vader weer en was er geen contact meer tussen zijn ouders.

Zoektocht naar de vader: de laatste hoop op succes

Jarenlang zocht Alain naar zijn vader. Hij doorzocht sociale media, nam contact op met bedrijven gespecialiseerd in onderwaterlassen en bezocht Ierse pubs en het café waar zijn ouders elkaar hadden ontmoet. Alles zonder resultaat.
Alains laatste hoop was het VTM-programma ‘Vind Mijn Familie’ in 2014. Het team slaagde erin om zijn vader, Tim Mullane, te vinden, die op een uur rijden van Dublin woonde. Hij was zich er niet van bewust dat hij een zoon in België had, al had hij wel enige vermoedens. Een DNA-match bevestigde dat Tim Alains vader was.

Een emotionele hereniging

In september 2014 reisde Alain naar Ierland om zijn vader en de rest van zijn Ierse familie te ontmoeten. Hij ontdekte dat hij twee halfbroers heeft: Shaun en Taidgh. Sinds die eerste ontmoeting zijn ze erg close geworden. In december 2014 bezocht Alain zijn Ierse familie opnieuw en ontmoette hij zijn andere broer, Taidgh, voor het eerst.

Een viering van culturele verbindingen en inspirerende verhalen

Dit verhaal is een mooi voorbeeld van hoe Saint Patrick’s Day niet alleen een dag is om de Ierse cultuur te vieren, maar ook om de banden tussen Ierland en de rest van de wereld te erkennen. In Deurne was Alain Hoeckx in 2014 het levende bewijs van die connectie en zijn verhaal blijft een inspiratie zijn voor velen die op zoek zijn naar hun eigen wortels.

Dus terwijl de groene kleur de straten van Antwerpen siert op Saint Patrick’s Day, laten we ook de verhalen van mensen als Alain Hoeckx vieren. Mensen die ondanks de afstand en de jaren, erin geslaagd zijn om hun familie en hun Ierse erfgoed te omarmen.