deurne leeft lize van dyck keramieken deurklinken open monumentendag

Ooit al stilgestaan bij een keramieken deurklink? Vooral in Borgerhout Extra Muros en Deurne-Zuid zijn deze nog opvallend aanwezig. De ideale invalshoek voor een uniek project volgens Lize Van Dyck.

Met steun van het Borgerhouts bestuur bokste ze een gratis audio-wandeling in elkaar langs deze verborgen parels. De deurklink opent bijna letterlijk de deur naar unieke en verrassende verhalen uit de buurt.

Komend weekend, op Open Monumentendag (zondag 11 september), geeft Lize het startschot voor haar project dat de toepasselijke naam ‘Verborger Schoon’ kreeg. Leuk is dat ook na de lancering de audio-wandeling nog een jaar lang gratis beschikbaar zal zijn. Lize vertelt zelf meer over het hoe-en-wat:

Schoonheid zit in de kleine dingen. Zo ontstond Verborger Schoon ook uit iets kleins, namelijk de keramieken deurklinken die vaak erg verscholen zitten, maar in Borgerhout Extra Muros en Deurne-Zuid nog veeltalig aanwezig zijn.

De verborgen parels van deze wijken bestaan echter niet enkel uit kunst en architectuur, maar evengoed uit menselijke verhalen. Verschillende buurtbewoners praten de wandeling aan elkaar. Grappige anekdotes, wijkweetjes of ontroerende taferelen… je vindt ze hier allemaal.

Via verborgerschoon.be heb je vanaf 11 september toegang tot de gratis audio-wandeling en kan je de wandelkaart downloaden. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en hoofdtelefoon of ‘oortjes’. Voor wie geen hoofdtelefoon of mp3 spelers ter beschikking heeft, kan er bij de organisatie enkele ontlenen.

Praktisch