deurne leeft plein pip wouters

De districtsraad gaf tijdens haar vorige bijeenkomst een naam aan een plein. Het wordt het Pip Woutersplein, met als ondertitel: ‘(1905-1995), Deurnese kunstenares en mecenas’.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) situeert waar het plein ligt:

Het wordt begrensd door Hof Nieles, Constant Jorislaan, Manebruggestraat en Eksterlaar. We moesten deze plek een naam geven opdat zij zou kunnen worden opgenomen in het GIS (Geografisch Informatie Systeem). Zodat de nutsmaatschappijen hier werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Op deze plaats start binnenkort de bouw van een cohousingproject. Dan worden in het totaal een bouwblok met 14 appartementen, vijf kamerwoningen en gemeenschappelijke leefruimten en een tweede blok met acht grondgebonden eengezinswoningen opgetrokken.

Pip Wouters, echte naam Clemence Helsen, was een schilderes en stichter van ‘het Atelier’. Zij was de echtgenote van Jos Wouters en woonde in de Van Hersbekelei. In de jaren 1960 en 1970 richtte het echtpaar Wouters hun woning in als een cultureel centrum genaamd ‘het Atelier’. H

et centrum genoot een internationale faam, dankzij de merkwaardige tentoonstellingen, concerten, dansavonden en voordrachten. Onder impuls van Pip Wouters kwamen hier gerenommeerde kunstenaars en artiesten samen zoals Jan Vaerten, Paul Delvaux, Constant Permeke, Pol Mara en Octaaf Landuyt. In de tuin werden dansvoorstellingen georganiseerd, waarmee de kiem zou zijn gelegd voor het ontstaan van het Ballet van Vlaanderen.

In 2017 beloofde de stad al werk te maken van meer vrouwelijke namen voor straten en pleinen. Zo maakten ze een lijst op. Een van de namen op die lijst was Pip Wouters.

Pip Wouters – Kunstenares

1905-1995, Pseudoniem voor Clemence Helsen. Kunstenares. Zij was mecenas van verschillende Deurnese kunstenaars (Jan Vaerten, Toon Haenen, Jan Prinsen, e.a.) en bezielster van de galerie “Het Atelier” in de Van Hersbekelei, Deurne-Zuid in de jaren 60-70. Begraafplaats Schoonselhof.

www.cohousingprojects.com/eksterlaar