deurne leeft Daniel Dardha servie schaken

Een historisch moment voor België. Daniel Dardha (17) uit Deurne is de eerste Belg ooit die een bronzen medaille in de wacht sleept op het Europees Individueel Schaakkampioenschap voor volwassenen in Servië.

Bovendien ging de jonge schaakvirtuoos aan de haal met de U20-prijs, waardoor hij zich nu de beste schaker onder de 20 jaar in Europa mag noemen:

Het was mijn beste toernooi ooit.

aldus de enthousiaste jongeling.

Op vijftienjarige leeftijd schreef Daniel al geschiedenis door als jongste Belg ooit de titel van Grootmeester te behalen. Sindsdien kent zijn schaakcarrière alleen maar hoogtepunten, met zijn prestatie op het Europees Individueel Schaakkampioenschap in Vrnjacka Banja (Servië) als kers op de taart. Hij veroverde het brons na een zenuwslopende tiebreak tegen twee wereldtoppers: de Russische grootmeester Alexey Sarana en de Oekraïense grootmeester Kirill Shevchenko.

We behaalden allemaal 8,5 op 11. Voor mij betekent dat zes gewonnen partijen en vijf remises. Natuurlijk is het spijtig dat ik de gouden medaille misliep door de tiebreak, maar qua prestatie was dit het beste toernooi uit mijn carrière.

Daniel won zijn laatste partij tegen Anton Korobov (37), een Oekraïense grootmeester die al meer dan twintig jaar tot de wereldtop behoort:

Als hij me had verslagen – zoals de vorige twee keer dat we elkaar troffen – had hij het toernooi gewonnen.

Toewijding en doorzettingsvermogen: de sleutels tot Daniels succes

De uitzonderlijke prestatie van de jonge Deurnenaar is te danken aan zijn talent, strategisch inzicht en niet-aflatende trainingsregime:

Ik heb de afgelopen anderhalf jaar enorm veel vooruitgang geboekt. Ik heb enkele gewoontes aangepast, nam deel aan talrijke internationale toernooien en speelde tegen diverse tegenstanders. Mijn succes in Servië geeft me een geweldige boost voor de toekomst. Ik ben trots, maar niet zo trots als mijn papa!

Morgen reist Daniel af naar Barcelona, waar hij op uitnodiging deelneemt aan een Catalaans liga-schaaktoernooi. Dit toernooi lijkt kinderspel vergeleken met het deelnemersveld waar hij het de afgelopen twee weken tegen opnam:

Vorig jaar was ik nog geen dertig procent van de tijd in België, dit jaar zal 25 procent al veel zijn.

Beeld: Facebook