deurne leeft ruggeveldbrug fietsersbrug alain hoeckx
18.03.2022

District Deurne dient voorstel voor naam van nieuwe fietsersbrug in en vraagt hulp aan de Antwerpenaren.

In het voorjaar van 2022 is de nieuwe fietsersbrug in Deurne, naast de E313 en over de Ruggeveldlaan, klaar. Deze brug heeft nood aan een naam en district Deurne dient daarom een voorstel in bij Stad Antwerpen, die hierover beslist. Daarvoor roept het district de hulp in van de Antwerpenaren.

Fietsersbrug Ruggeveldlaan

De nieuwe fietsersbrug en fietspad maken deel uit van de fietsostrade F107. Die vertrekt aan het Ringfietspad en loopt via de Collegelaan langs de Wouter Haecklaan en Vaartweg in Deurne. Met de fietsersbrug wordt een belangrijke, ontbrekende schakel uitgevoerd in de route naar het rondpunt van Wommelgem. Het fietspad wordt ingewerkt in de helling van de E313 en sluit aan op de Vaartweg en de Peter Benoitlaan.

Naam fietsersbrug

Een nieuwe fietsersbrug betekent ook dat de brug een naam moet krijgen. Deze naam moet voldoen aan verschillende criteria. Het district deed dit voorjaar al een eerste oproep om suggesties te ontvangen. Uit honderden inzendingen werden twee opties weerhouden waaruit de Antwerpenaren vanaf 18 maart kunnen kiezen. De uiteindelijke keuze wordt voorgelegd aan stad Antwerpen die een definitieve beslissing neemt.

  • Huyskensbrug

    Vernoemd naar de Deurnse familie Huyskens die verschillende profrenners voortbracht in de rijke Deurnse wielergeschiedernis: Frans Huyskens (1876-1962), Staf Huyskens (1880-1948), Alfons Huyskens (1891-1910), Gustaaf (Staf) Huyskens (1932-2018) en Jan Huyskens (1934-2020). Café De Veldduif in Deurne, een authentiek volks- en wielercafé op de August van de Wielelei, is sinds het begin van de 20e eeuw in handen van de familie Huyskens.

  • Ruggeveldbrug

    De Ruggeveldlaan en de nieuwe brug komen geografisch overeen met de locatie waar vroeger ‘Ruggeveld’ lag, een agrarisch, landelijk gehucht in Deurne.

Hoe stemmen?

Antwerpenaren kunnen nog tot en met zondag 27 maart op hun favoriete naam stemmen via www.deurne.be (klik hier voor rechtstreekse link)

Winnend voorstel

De districtsraad zal nadien verdergaan met de naam die het meeste aantal stemmen behaalde. Het zal dit voorstel via de geijkte procedure aan het stadscollege bezorgen.