deurne leeft de voortuin tentoonstelling bisschoppenhoflaan
14.09.2022

‘De Voortuin’ is een tentoonstellingsplatform georganiseerd door Robert Soroko en Lore van Roelen. Ze organiseren wekelijks een exporuimte op de Bisschoppenhoflaan. Van 14u tot 19u kan iedereen er gratis terecht en staat er één tentoonstellingsmoment gepland.

Roos en geel wordt één

De organisatie plaatst twee kunstenaars samen. Er worden twee werken, één roos en één geel, in relatie tot elkaar getoond in de voortuin. Het idee is voortgevloeid uit een brainstorm tussen de twee organisatoren en is nu een concept geworden voor het platform. Lore Van Roelen vertelt:

We vinden het heel boeiend dat het steeds kunstenaars zijn uit de artistieke wereld. Zo brengen we een stukje museum en galerie letterlijk naar een voortuin op de Bisschoppenhoflaan, heel lokaal dus! Zo komen de (buurt)bewoners in aanraking met hedendaagse kunst.

Maar hoe reageert de buurt op dit nieuw publiek musem? Het duo heeft er ondertussen al 10 installaties op zitten.  Van Roelen gaat verder:

De reacties zijn heel veranderlijk. Het gaat van fietsers die uit enthousiasme een kreet uitlaten tot een discrete blik van een voorbijganger. Het is vaak op afstand. Mensen zijn het niet gewoon om dit te zien. We willen het via deze weg beter in de kijker zetten. Eigenlijk kan kunst overal getoond worden, dit hoeft niet persé in een museum. We brengen het heel lokaal en direct.

Onze reporter was aanwezig bij de 11ste editie op zondag 11 september. (zie beelden) De installatie die te bekijken was, was die van Inke Slock en Tamatis Deansam: De Tuinslang & Liquify .

Praktisch

Bisschoppenhoflaan 75, 2100 Deurne
Iedere week wisselend op een zaterdag of zondag, afhankelijk van het weer

Beelden en interview: Stefan Lambrechts