deurne leeft flex drempels eerste in belgie
20.10.2020

In de Confortalei worden vanaf vandaag twee flexdrempels geplaatst als proefproject. Dat zijn flexibele snelheidsdrempels die geen hinder opleveren voor zware voertuigen zoals bussen en brandweerwagens en minder trillingen veroorzaken. De werkzaamheden zijn in principe op 9 november afgerond.

De Confortalei is de eerste straat in België waar flexdrempels komen. Deze drempels worden gemonitord en beoordeeld door de stad Antwerpen samen met onder andere De Lijn en de brandweer. Als de ervaringen positief zijn, kunnen nog meer locaties met flexdrempels volgen.

Flexdrempels zijn drempels die meeveren onder het gewicht van voertuigen

De drempels werken voor personenwagens als gewone snelheidsdrempels, terwijl zwaardere voertuigen ze vlotter kunnen nemen dan gewone drempels. Dat is interessant op routes die door de brandweer als aanrijroute worden gebruikt en waar tot nu toe geen snelheidsremmende ingrepen konden plaatsvinden, zoals de Confortalei. Ook reizigers van De Lijn zullen minder hinder ondervinden wanneer hun bus over dergelijke drempels rijdt. Fietsers in de Confortalei rijden over het bestaande fietspad naast de drempel. Voor hen verandert er dus niets.

In Nederland werd al ervaring opgedaan met flexdrempels

Een delegatie van de stad ging in augustus 2019, samen met De Lijn, MOW (Mobiliteit & Openbare Werken) en het Onderzoekscentrum voor Wegenbouw, de drempels bespreken en uitproberen in Tilburg. De bevindingen waren voldoende positief om tot een proefproject te besluiten.

Nogal wat buurtbewoners klagen over de geluid dat auto’s en vrachtwagens maken als ze stoppen en terug optreken voor een verkeersdrempel. Als deze drempel en geluidsarmer is en confortabeler is voor bussen, rollen we dit sort drempels verder uit in het district.

aldus Tjerk Sekeris, districtsburgemeester.

Beelden: Total Technical Solutions