deurne leeft verkeersveiligheid gallifortlei tjerk sekeris

De Gallifortlei, van oudsher een winkelstraat, is aan een opleving bezig. Winkels worden terug geopend: bakkers, kruideniers, kappers, cafés, een communicatieadviesbureau en er is ook het hoofdkantoor van BPost, tegenwoordig met pakjesautomaat.

De Gallifortlei is eveneens een drukke verbindingsweg tussen de Bisschoppenhoflaan en de Turnhoutsebaan. Het is een belangrijke fietsverbinding tussen Deurne-Noord en het centrum van Deurne met scholen, supermarkten en het districtshuis. Verkeerstellingen hebben aangegeven dat er meer fietsers en voetgangers zijn dan auto’s en vrachtwagens.

Helaas wordt er veel te snel gereden in de straat. Onderzoekt toont aan dat vooral schoolkinderen de straat ervaren als ‘erg gevaarlijk’. Auto’s rijden te snel en houden zich niet aan de nochtans wettelijk opgelegde afstand van 1 meter. Daarom worden er negen verschillende verkeersbegeleidende ingrepen gedaan in de Gallifortlei. In het ontwerp werd rekening gehouden met de opmerkingen van de fietsersbond. Er is voldoende afstand tussen de boordsteen en het buskussen zodat  fietsen en bakfietsen zonder problemen kunnen passeren.

Het is een bijzonder zware ingreep, maar noodzakelijk om de snelheid op de Gallifortlei, een zone 30 nota bene, naar beneden te krijgen. Op die manier wordt één en ander veiliger voor de honderden fietsers die vandaag door de straat rijden. Voor een definitieve aanleg moeten wij wachten tot na 2024.

aldus districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA)

De werkzaamheden zullen uitgevoerd worden door aannemer Verbruggen BV en starten op maandag 19 oktober tot en met dinsdag 17 november 2020. De nodige verkeersignalisatie zal worden aangebracht om dit alles in goede banen te leiden. Bij vragen of signalisatieproblemen kan de aannemer bereikt worden op tel: 03/227 29 83