deurne leeft magnolia rivierenhof
24.03.2020

Een wandelingetje in het park is zowat de enige geneugte die een mens in deze barre tijden van coronavirussen nog mag hebben. Maar zo’n wandelingetje in het mooiste park van Vlaanderen, het Rivierenhof, blijft toch steeds weer een revelatie.

Wie nu rondloopt in het Rivierenhof kan niet naast de magnolia kijken. De boom staat nu in bloei. Bovendien staan er her en der in het park een vijf tot tien jonge boompjes, van verschillende variëteiten. Misschien is de parkdirectie geïnspireerd geweest door de vraag van parkbezoeker Jan Mertens. Die had enkele jaren terug op zijn Facebook de suggestie gezet om meer magnolia’s aan te planten.

De magnolia, in het Nederlands ook beverboom, is van oorsprong geen inheemse boom. Hij is vooral gekend omwille van zijn rijke bloei in het begin van de lente. De bloemen zijn merkwaardig: de bloembouw komt overeen met de oudst bekende fossiele bloemen en duidt erop dat de oorsprong van de magnolia in een ver verleden moet liggen. De boom is wellicht een van de eerste bloemplanten uit de evolutie.