deurne-leeft-philip-van-acker-vista-verlaat-nva-na-weinigzeggend-schepenmandaat
28.01.2024

Philip Van Acker, districtsschepen van Deurne, heeft aangekondigd dat hij zijn positie binnen N-VA, een partij die hij jarenlang diende, zal verlaten. Deze stap volgt op een legislatuur waarin zijn rol als schepen minder in de schijnwerpers stond. Van Acker, die nu overstapt naar de kleinere partij Vista, benadrukt dat deze beslissing voortkomt uit persoonlijke overtuigingen en geen reflectie is op N-VA.

Gedurende zijn recente termijn als districtsschepen voor Lokale Economie, Markten en Foren, Toerisme, Milieu, Volkstuinen en Feestelijkheden, was Van Acker minder prominent aanwezig in de politieke arena. Zijn politieke reis bij N-VA, begonnen veertien jaar geleden, omvatte diverse belangrijke rollen binnen de partij, waaronder die van fractieleider en afdelingssecretaris.

Redenen voor zijn vertrek

Van Acker’s vertrek uit N-VA wordt gekenmerkt door een verschuiving in persoonlijke idealen, vooral gericht op sociale en milieuaspecten. Hij benadrukt dat zijn keuze voor Vista voortkomt uit een groeiende behoefte om zich meer op deze thema’s te concentreren, en niet uit een tegenstelling met N-VA of haar beleid.

Overstap naar Vista

Vista, de partij waar Van Acker zich nu bij aansluit, staat bekend om haar focus op sociale en milieuaspecten. Deze overstap stelt Van Acker in staat om zich te richten op thema’s die voor hem van persoonlijk belang zijn geworden, zonder de prestaties of richting van N-VA in twijfel te trekken. Vista komt een eerste keer op in 2024; door analisten wordt aangegeven dat de partij de kiesdrempel niet zal halen op welk niveau dan ook.

Reacties van collega’s

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris en districtsschepen Elke Brydenbach, beiden van N-VA, betreuren het vertrek van Van Acker, maar respecteren zijn beslissing. Sekeris erkent en deelt soms de frustraties van Van Acker, terwijl Brydenbach wijst op mogelijke frustraties in verband met de aanstaande lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024.