deurne leeft rozentuin rivierenhof opening
07.06.2022

Op zondag 12 juni wordt de geheel vernieuwde Rozentuin in het Rivierenhof opnieuw geopend. Voor de renovatie werd de tuin in twee gesplitst en beide helften om de beurt op een milieuvriendelijke wijze vernieuwd.

In juli 2020 heropende het westelijke deel van de tuin. Nu, tijdens het Rozenfeest op 12 juni 2022, zal het oostelijke deel ook terug mee schitteren.

Milieuvriendelijke collectietuin

In 2019 en 2020 werd het westelijke deel van de Rozentuin op een milieuvriendelijke wijze aangepakt. Vervolgens werd de oostelijke kant van de tuin op dezelfde wijze vernieuwd.

We maakten de bodem terug gezond door middel van uiterst innovatieve technieken, zonder chemicaliën. We stimuleerden goedaardige schimmels en bacteriën in de bodem tot er opnieuw een natuurlijk evenwicht werd bereikt. Een hoognodige vernieuwing, aangezien de bodem, na jaren rozen telen en bezoekers ontvangen, zeer moe was.

licht directeur Peter Verdyck toe.

Een pareltje in het Rivierenhof

De Rozentuin is een merkwaardig deel van het Rivierenhof. In de geliefde tuin valt er een grote diversiteit aan flora te bewonderen. Zo bevindt er zich in de gehele tuin een groot assortiment rozenvariëteiten, bloembollen, vaste planten, schaduwplanten en heesters. De variatie aan planten maakt de tuin minder kwetsbaar en afwisselend doorheen de verschillende seizoenen. Het assortiment vaste planten werd gekozen in samenwerking met de kenners van Tuinpunt vzw. De aangeplante heesters en bomen zijn collectieplanten, zoals bijvoorbeeld een Sneeuwklokjesboom, een Magnolia, een Albizia (slaapboom, die bij zonsondergang z’n bladeren samenvouwt) en een Styrax.

Gedeputeerde Mireille Colson is fier op de vernieuwde tuin:

Al jaren blijkt dit een ware ‘hotspot’ voor vele parkbezoekers en rozenliefhebbers. Aan de noordkant van de tuin vind je zelfs een aantal keuringsrozen, rozen die meedingen naar de titel van ‘beste roos voor openbaar groen’. Rozenveredelaars sturen voor deze wedstrijd nieuwe variëteiten in, die een aantal keer per jaar anoniem door een onafhankelijke jury van rozenkenners worden gekeurd en beoordeeld.

Op basis hiervan worden vervolgens de beste rozen voor openbaar groen verkozen. We hebben zelfs een eigen roos in het Rivierenhof, ‘Rosa Rivierenhof’, een gezonde, sterk groeiende en vertakkende perkroos met een glanzend blad.

Het Rozenfeest

De Rozentuin wordt om 12u30 plechtig heropend tijdens het Rozenfeest. Dit jaarlijks evenement vindt plaats op zondag 12 juni van 11u tot 18u in het Rivierenhof. Die dag staat de roos centraal op de verschillende ‘eilanden’ langsheen de parkdreef. Tijdens dit evenement halen een 50-tal standhouders hun beste producten of diensten boven, steeds met de roos als thema. Van creatieve workshops tot plantjes en juwelen, van een rozenbar met lekkers tot een graffitikunstenaar, er valt voor ieder wat wils te beleven.

Een dag waar de roos centraal staat is dus de perfecte gelegenheid om de prachtige, vernieuwde Rozentuin te ontdekken.