deurne leeft ontslag cdv hasan aarab nazi vlag antisemitisme jodenhaat palestina israel rel facebook
25.05.2021

Districtsraadslid Hassan Aarab (CD&V) stopt met zijn politieke activiteiten. Aanleiding is de controverse die ontstaan is na een uitspraak van hem op facebook.

Aarab reageerde op een post van ene Mishel Taroni die op facebook een foto van de Israëlische vlag had gezet met daarbij de tekst ‘Iedereen die problemen heeft met deze vlag mag zich uit mijn volgers zetten’. Daarop had Hassan Aarab geschreven:

Ik hou van jou vlag net als jij van deze vlag houd.

met daarbij de foto van een nazivlag. (zie onderaan) De opmerking van Aarab kwam er naar eigen zeggen na het zien van dansende Joden bij de brandende Al Aqsamoskee in Jeruzalem enkele weken geleden. Hassan Aarab:

Wie de Israëlische vlag ophemelt, keurt de acties van Israël goed waarbij het Palestijnse volk het slachtoffer is.

De directe koppeling van Joden en Nazi’s was een brug te ver en zorgde voor heel wat commotie op de sociale media. En ook het Forum van Joodse Organisaties eiste maatregelen van de CD&V. Maar Hassan Aarab, een gevierd bakker, hield de eer aan zichzelf en nam gisteren ontslag als districtsraadslid en als lid van de CD&V.

Het was Axel Polis, voorzitter van de Deurnese Open VLD afdeling, die de reactie van Aarab opmerkte en aankloeg op zijn eigen Facebookpagina. Na het ontslag van Aarab wou hij er het volgende nog over kwijt:

Wat ik uit dit jammere voorval onthoud is dat woorden nooit vrijblijvend zijn. De communicatie van een politicus, of het nu in een raad is of op sociale media is dat zeker niet. Politici zijn publieke figuren met een groter bereik. Ze hebben een voorbeeldfunctie.

We zien een toenemende polarisatie in onze samenleving, onder andere omdat voor velen het enige venster op de wereld hun social media bubbel is geworden. Meningsverschillen mogen, ja moeten vurig zijn. Maar er zijn wel grenzen. Net daarom moeten politici – zeker deze van democratische partijen – hun verantwoordelijkheid nemen.

Het is nog niet duidelijk wie Aarab zal opvolgen in de districtsraad van Deurne. CD&V buigt zich daar de komende dagen over.

Beeld: Hassan Aarab voor diens vroegere bakkerij op dé Herentalsebaan (rechten CD&V)